DŽEJMI OLIVER PREPORUČUJE ĆEVAPE I AJVAR: Evo kako slavni kuvar pravi naše specijalitete
NA svom zvaničnom sajtu Džejmi Oliver preporučuje naše omiljene specijalitete, ćevape i ajvar: "Ako vam drugari dolaze u goste, ove tortilje sa ćevapima i ajvarom su apsolutno idealan izbor". Uz to ide i recept.
Foto: D. Novković
Potrebni sastojci za pripremu ove "poslastice" su:
750 g mlevenog goveđeg mesa
1 glavica belog luka, plus 4 čena crnog
2 kafene kašičice sode bikarbone
1 kafena kašičica mlevene paprike
1 jaje
150 ml kisele vode
Maslinovo ulje
6 crvenih paprika
2 patlidžana
Peršun
2 limuna
Ekstra devičansko maslinovo ulje
1 crni luk
6 tortilja
Ljute papričice (po izboru)
Kisela pavlaka
A evo i načina pripreme za ćevape "a la Džejmi Oliver":
Ubacite jaje i rukama gnječite smesu. Dodajte koliko je god potrebno kisele vode kako bi smesa postala glatka.
Podelite meso u 10 do 12 komada u obliku ćevapa, otprilike 10 cm dugačkih i 2 cm širokih. Stavite ih u nauljenu tepsiju, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider.stabljike, i iseckajte povrće.
Iscedite 6 prepečenih čenova belog luka i dodajte tečnost povrću. Dodajte i peršun, a onda sve iseckajte zajedno.
Pošto iseckate svo povrće, začinite sa malo soli i bibera, iscedite 1 limun i dodajte dosta ulja. Odložite posudu.
Potom sitno iseckajte preostali peršun i sipajte ga u činiju. Oljuštite, sitno iseckajte crni luk i dodajte ga u činiju, i nakon toga u nju iscedite drugi limun. Promešajte sve i odložite posudu.
Za serviranje premažite ajvar preko tortilja, stavite na njih par ćevapa i po jednu ljutu papričicu. Sa strane stavite po kašiku pavlake i preostale kolutiće luka kao dekoraciju.
A za ajvar, ugrejte rernu na 230C/gas 8.
U novu tepsiju stavite cele paprike, patlidžane i neoljušteni crni luk, i pecite u rerni 30 do 40 minuta, sve dok kora povrća malo ne pocrni.
Kada se paprike i patlidžani zapeku, stavite ih u činiju, pokrijte plastičnom folijom i ostavite 20 minuta. Kada se malo ohlade, oljuštite im kore i odstranite stabljike, i iseckajte povrće.
Iscedite 6 prepečenih čenova belog luka i dodajte tečnost povrću. Dodajte i peršun, a onda sve iseckajte zajedno.
Pošto iseckate svo povrće, začinite sa malo soli i bibera, iscedite 1 limun i dodajte dosta ulja. Odložite posudu.
Neposredno pre nego što planirate da poslužite jelo, podgrejte tortilje i stavite tiganj na vatru. Kada se tiganj ugreje, pecite ćevape jedno 10 do 12 minuta dok se ne ispeku.
Za serviranje premažite ajvar preko tortilja, stavite na njih par ćevapa i po jednu ljutu papričicu. Sa strane stavite po kašiku pavlake i preostale kolutiće luka kao dekoraciju.
PUTIN O ISPORUCI "TOMAHAVKA": Ako Ukrajina napadne oružjem dugog dometa, odgovor će biti zapanjujući
AKO Ukrajina pokrene napade oružjem dugog dometa na Rusiju, odgovor će biti zapanjujući, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.
23. 10. 2025. u 17:59
STIŽE ZIMA KAKVA SE VIĐA JEDNOM U STO GODINA? Meteorolozi odgovorili na spekulacije o "zimi veka"
NEMAČKI portali su preplavljeni informacijama o ekstremnoj zimi, ulicama prekrivenim snegom i ekstremnim vremenskim uslovima koji prete zemlji.
23. 10. 2025. u 17:38
SPAVA PORED VC ŠOLjE BEZ POKLOPCA Haos u zatvoru gde je Sarkozi, viču mu: "Osvetićemo Gadafija!" Poseban tretman za bivšeg predsednika
"SVI zatvorenici prave buku, viču, lupaju po zidovima..."
22. 10. 2025. u 15:32
Komentari (0)