DŽEJMI OLIVER PREPORUČUJE ĆEVAPE I AJVAR: Evo kako slavni kuvar pravi naše specijalitete
NA svom zvaničnom sajtu Džejmi Oliver preporučuje naše omiljene specijalitete, ćevape i ajvar: "Ako vam drugari dolaze u goste, ove tortilje sa ćevapima i ajvarom su apsolutno idealan izbor". Uz to ide i recept.

Foto: D. Novković
Potrebni sastojci za pripremu ove "poslastice" su:
750 g mlevenog goveđeg mesa
1 glavica belog luka, plus 4 čena crnog
2 kafene kašičice sode bikarbone
1 kafena kašičica mlevene paprike
1 jaje
150 ml kisele vode
Maslinovo ulje
6 crvenih paprika
2 patlidžana
Peršun
2 limuna
Ekstra devičansko maslinovo ulje
1 crni luk
6 tortilja
Ljute papričice (po izboru)
Kisela pavlaka
A evo i načina pripreme za ćevape "a la Džejmi Oliver":
Ubacite jaje i rukama gnječite smesu. Dodajte koliko je god potrebno kisele vode kako bi smesa postala glatka.
Podelite meso u 10 do 12 komada u obliku ćevapa, otprilike 10 cm dugačkih i 2 cm širokih. Stavite ih u nauljenu tepsiju, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider.stabljike, i iseckajte povrće.
Iscedite 6 prepečenih čenova belog luka i dodajte tečnost povrću. Dodajte i peršun, a onda sve iseckajte zajedno.
Pošto iseckate svo povrće, začinite sa malo soli i bibera, iscedite 1 limun i dodajte dosta ulja. Odložite posudu.
Potom sitno iseckajte preostali peršun i sipajte ga u činiju. Oljuštite, sitno iseckajte crni luk i dodajte ga u činiju, i nakon toga u nju iscedite drugi limun. Promešajte sve i odložite posudu.
Za serviranje premažite ajvar preko tortilja, stavite na njih par ćevapa i po jednu ljutu papričicu. Sa strane stavite po kašiku pavlake i preostale kolutiće luka kao dekoraciju.
A za ajvar, ugrejte rernu na 230C/gas 8.
U novu tepsiju stavite cele paprike, patlidžane i neoljušteni crni luk, i pecite u rerni 30 do 40 minuta, sve dok kora povrća malo ne pocrni.
Kada se paprike i patlidžani zapeku, stavite ih u činiju, pokrijte plastičnom folijom i ostavite 20 minuta. Kada se malo ohlade, oljuštite im kore i odstranite stabljike, i iseckajte povrće.
Iscedite 6 prepečenih čenova belog luka i dodajte tečnost povrću. Dodajte i peršun, a onda sve iseckajte zajedno.
Pošto iseckate svo povrće, začinite sa malo soli i bibera, iscedite 1 limun i dodajte dosta ulja. Odložite posudu.
Neposredno pre nego što planirate da poslužite jelo, podgrejte tortilje i stavite tiganj na vatru. Kada se tiganj ugreje, pecite ćevape jedno 10 do 12 minuta dok se ne ispeku.
Za serviranje premažite ajvar preko tortilja, stavite na njih par ćevapa i po jednu ljutu papričicu. Sa strane stavite po kašiku pavlake i preostale kolutiće luka kao dekoraciju.

VEŠTAK OTKRIO JEZIVE DETALjE O DEČAKU UBICI: Evo zašto je Kosta pucao na čuvara škole, nije ga potreslo saznanje koga je sve ubio
ZAKLjUČILI smo da je Kosta bio sposoban da upravlja svojim postupcima u vreme izvršenja zločina i da ta sposobnost nije bila bitno smanjena. Postoji jedna kratkotrajna ometenost, za period u učionici za koji on kaže da nema sećanja, ali on je sve radio po planu. To ukazuje da je on upravljao svojim postupcima.
05. 06. 2025. u 17:05

"OL STAR" SE MENjA IZ KORENA, Nikola Jokić će dobiti priliku da zablista kao nikada! (VIDEO)
NBA liga je donela odluku da iz korena promeni format "ol-star" meča, potvrdio je komesar lige Adam Silver.
04. 06. 2025. u 21:50

VRTOGLAVA SUMA: Koliku nacionalnu penziju prima Ljiljana Blagojević
JEDNA od naših najistaknutijih dramskih umetnica Ljiljana Blagojević otišla je u penziju, a nalazi se među dvadesetčetvoro umetnika, koji će primaju nacionalnu penziju za doprinos kulturi.
07. 06. 2025. u 11:30
Komentari (0)