JESENJI SUNCOKRET PLAĆAJU 115 DINARA? Očekuju se visoke otkupne cene uljarice, pa je posejano više nego lane

J. Subin

06. 05. 2022. u 11:17

RATARI u Srbiji očekuju da će ove godine cena suncokreta oboriti rekorde, najviše zbog rata u Ukrajini. Navodno, pojedini otkupljivači u Banatu već su nudili cenu "na zeleno" od 111 do 115 dinara za kilogram, bez PDV. Ipak, niko ko se bavi trgovinom ovom uljaricom nije mogao to da nam potvrdi. Kako kažu, ta cena je previsoka, s obzirom na to da je prošle godine suncokret oko žetve bio između 55 i 56 dinara za kilogram, što mu je bila i najviša otkupna cena.

ЈЕСЕЊИ СУНЦОКРЕТ ПЛАЋАЈУ 115 ДИНАРА? Очекују се високе откупне цене уљарице, па је посејано више него лане

Foto V. N.

U Produktnoj berzi Novi Sad ističu da nema još cena za otkup suncokreta. Niko od njihovih trgovaca još nije izašao sa ponudom, na berzi nema trgovanja, a cena od 115 dinara za kilogram "zvuči" vrlo visoko. Ni Udruženje "Žita Srbije" ne želi da licitira cenu suncokreta, ali kažu da za ovu nisu čuli. Ipak, ono što je sigurno, jeste da je suncokreta ove godine zasejano na 30.000 hektara više nego prošle godine.

- Suncokreta ove godine ima na nekih 245.000 hektara, što je za oko 30.000 više nego lane - ispričala nam je Sunčica Savović, predsednik Udruženja "Žita Srbije". - Očekujemo prinose na nivou prošlogodišnjih.

Kako kaže Savovićeva, setva je gotova, ostalo je još nešto malo da se završi. Ove godine, kukuruza na njivama ima manje nego prethodne, i to za nekih 70.000 hektara.

- Kukuruza imamo posejano na 950.000 hektara, što je za nekih 70.000 manje nego u 2021. godini - govori Savovićeva. - Svakako, očekujemo veći rod od prošlogodišnjeg, jer smo tada imali sušu i prinosi su bili mali. Biljke zasada izgledaju lepo i napredno na onim ranije zasejanim poljima. Što se tiče soje, neke naznake su bile da će površine biti veće nego godinu dana ranije, ali su iste - oko 240.000 hektara. I ovde se nadamo većem rodu. Soja je u 2021. rodila dve tone po hektaru, a sada očekujemo najmanje 3,2 tone.

DOBRA PŠENICA

PŠENICA na njivama izgleda odlično. Kada je reč o rodu, prošle godine je bio rekordan, ali ove godine je pitanje, jer se ne zna koliko su ratari prihranjivali i ove godine se očekuje, barem kao i prošle, rekordni rod, kazala nam je Savovićeva.

- Cena đubriva je daleko od one koja je bila, pa ne znam koliko su ga ratari koristili kod pšenice - objašnjava Savovićeva. - Vremenske prilike su povoljne, kako i prošle godine, kada smo imali rod više od tri milione tona. Očekujemo da žetva krene krajem juna, početkom jula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)