TANASKOVIĆEVA: Država ne duguje poljoprivrednicima, ali će im isplatiti dodatnih 15 milijardi dinara

Novosti online

28. 01. 2023. u 20:54

JELENA Tanasković, ministarka poljoprivrede ističe da ne postoji poljoprivredni proizvođač koji je dobio rešenje za subvencije u prošloj godini a da nije dobio novac. Potvrđuje da postoje oni koji su aplicirali za subvencije, a nisu dobili sredstva, ali da država pravno-formalno nema obavezu da ih isplati. Kaže da je obezbeđeno dodatnih 15 milijardi dinara i da će 15 odsto takvih zahteva biti isplaćeno u februaru. Pozvala je poljoprivrednike da se registruju na e-agrar.

ТАНАСКОВИЋЕВА: Држава не дугује пољопривредницима, али ће им исплатити додатних 15 милијарди динара

Foto: Printskrin/RTS

Što se tiče isplate subvencija, Jelena Tanasković pojašnjava da pravno-formalno država nema obavezu za 2022. godinu, jer kako je naglasila ne postoji poljoprivredni proizvođač koji je dobio rešenje a da nije dobio novac.

 - Puno se manipulisalo prethodnih dana da sam ja obećala da će svima biti isplaćeno. Ja sam rekla da će sva sredstva biti potrošena u 2022. godini, 99,84 posto budžeta je iskorišćeno, odnosno 99,8 posto je isplaćeno subvencija. To znači da su sve subvencije isplaćene sredstvima koja su bila u 2022. godini - precizirala je Tanaskovićeva.

Potvrđuje da postoje poljoprivrednici koji su aplicirali za subvencije koju su bile prošle godine objavljene i sprovedene, a nisu dobili sredstva.

To je, kaže oko 15 milijardi dinara, od kojih je za direktna plaćanja dug oko šest milijardi dinara. To je 15 posto zahteva koji nisu isplaćeni i ti proizvođači nisu ni dobili rešenja.  Sredstva su, ističe obezbeđena i njima će biti isplaćeno i tih 15 milijardi dinara.

 - Sada do 3. februara, do kraja sledeće nedelje biće u potpunosti isplaćen suncokret koji se obrađuje, 6. februara ćemo pustiti mleko četvrti kvartal i onda ćemo isplatiti ovih 15 milijardi u smislu obrade zahteva - precizirala je ministarka.

Ponovila je da je to nije bio dug države, da su te zahteve uneli u sistem i obrađivaće se rešenja.

Koje su pogodnosti e-Agrara 

Za prvih deset dana je oko 22.000 poljoprivrednika uzelo svoj ID broj, što je prvi korak u e-Agraru.

 - Bila sam prošle nedelje u Valjevu, gde sam i ja u pošti izvadila svoj ID broj. Jako sam srećna što sve ide ovakvim tempom - rekla je ministarka.

Poljoprivredni proizvođači mogu da idu u bilo koju filijalu pošte, poljoprivrednu stručnu službu, gde će dobiti odgovore na svako pitanje u vezi sa tom platformom. Uz ličnu kartu, za nekoliko minuta dobiće elektronske podatke koji će im kasnije služiti kada se budu registrovali kao poljoprivredni proizvođači.

 - Ideja je da poljoprivredni proizvođač transparentno zna za šta je aplicirao od subvencija u ovoj godini i da će ta sredstva u istoj godini i dobiti. To je ideja e-Agrara, a sve drugo što radimo je da bi se sve ubrzalo i da im pomognemo - ističe Tanaskovićeva.  

Ukazuje da poljoprivrednici trenutno daju 89 različitih podataka na različitim zahtevima i da sa e-Agrarom toga neće biti. 

BONUS VIDEO:

"UMETNOST IZNAD SVEGA“: Međunarodni filmski festival Kustendorf otvoren na Mokroj gori

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)