VANJA PUŠICA PRAVI SIR ZA PROBIRLJIVE: A njen "zagoreli" kajmak je pravi specijalitet
VANjA Pušica čuva veštine tradicionalne proizvodnje mlečnih proizvoda u podžlatarskom kraju. Njeni sirevi i poseban kajmak osvajaju i najveće probirače.

Foto: Novosti
Kosatica u prijepoljskoj opštini najveće je brdsko - planinsko selo u Srbiji. U toj skrajnutoj lepoti živi Vanja Pušica. Ona je čvrsto odlučila da ostane na selu kada je shvatila da, ako svi odu, u nepovrat će otići umeća njenih ženskih predaka.
– Znala sam da hoću da od zaborava sačuvam umeća svojih baka i majke. Bavim se isključivo proizvodnjom masnog sira, kajmaka, paprike u pavlaci, kao i raznih vrsta kačkavalja. Gajim svoju papriku i sama pravim pavlaku, pa mnogi kažu da su moje paprike u pavlaci vrhunskog ukusa i kvaliteta. Proizvodim i zimnicu od svog povrća zasnovanog na organskoj proizvodnji. Imam oko 10 hektara zemlje, a uz to trenutno gajim 5 krava i 32 svinje, kako odrasle tovljenike tako i prasad – kaže Vanja.
Mlečni proizvodi koje ona priprema postali su prepoznatljivi , cenjeni i sve traženiji. Dobro zna da je potrebno puno ulaganja u proširivanje proizvodnje, ali je rešena da sve izgura. Naravno, na selu ima i drugih poslova, pa mora i oko pčela, a stigne da napravi i domaću rakiju, te razne likere.

Foto: Novosti
Bio bi greh ne pomenuti njen „zgoreli kajmak“, vrhunski autohtoni specijalitet boje zlata za koji je potrebno skoro mesec dana da se proizvede. Vanja voli da istakne da boja ovog kajmaka ali i ukusi njenih sireva i mlečnih proizvoda dolaze od jedinstvenih trava koje krave pasu u podžlatarskom podneblju.
Vanja je takođe među kandidatima u izboru za "Najdomaćina 2023".
U toku je izbor za najboljeg poljoprivrednika Srbije u pet kategorija. Ukupni nagradni fond iznosi 7.000.000 dinara, dok je glavna nagrada za Najdomaćina Srbije 2.000.000 dinara! Kategorije su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja, a prijave se vrše klikom na link.
Svakog dana, predstavljaćemo kandidate na osnovu njihovih prijava za učešće. Imaćete tako priiku da ih upoznate kroz njihovu "ličnu kartu".
*Gazdinstvo: Domaćinstvo je u vlasništvu Vanje Pušice
*Mesto: selo Kosatice kod Prijepolja, jugozapadna Srbija
*Naziv farme: "PG Vanja Pušica"
*Delatnost: Proizvodnja i prerada mleka. Ima 5 krava i 32 svinje - što tovljenika, što prasadi. Obrađuje oko 10 ha svoje zemlje na kojoj gaji i povrće koje dalje sama prerađuje.
*Dalja prerada: Proizvodnja masnog sira, kajmaka, paprike u pavlaci i raznih vrsta kačkavalja.
Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije, a Blic će kao medijski partner okupiti najrelevantije stručnjake i zvaničnike agro sektora i spojiti ih sa najboljih srpskim poljoprivrednicima.
Podsetimo, pored vaših prijava žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.
Preporučujemo

"KAD VOĆKE RODE, BERU SE OD JUTRA DO MRAKA": Stankovići prave rakiju od mušmule
29. 10. 2023. u 07:30

RUSI ODBILI PREKID VATRE I GOMILAJU JAKE SNAGE KOD LIMANA: Sprema se velika ofanziva, ništa od mira u narednim mesecima!
JUČE je Moskva odbila mirovni predlog i prekid vatre na 30 dana sa Ukrajinom. Visoki zvaničnici Trampove administracije u poslednjim danima vode razgovore o tome da Vašington možda neće biti u stanju da izdejstvuje prekid vatre između Rusije i Ukrajine u narednim mesecima. Za to vreme, Moskva gomila trupe u Donjeckoj oblasti i sprema se za veliku ofanzivu.
02. 04. 2025. u 14:59

SRBI VIŠE NE MOGU DA PUTUJU BESPLATNO U OVU EVROPSKU ZEMLjU: Treba vam posebna dozvola, evo koliko košta
EVROPSKI državljani koji putuju u Veliku Britaniju od danas moraju imati digitalnu propusnicu za ulazak u zemlju, za koju britanska vlada tvrdi da će poboljšati bezbednost granica.
02. 04. 2025. u 10:16

JEDAN RAKIJA, A DRUGI... Nećete verovati KAKO se zovu psi novog ambasadora SAD u Srbiji Marka Brnovića
MARK Brnović je uvek ponosno isticao svoje poreklo, uostalom ćerke mu se zovu - Milena i Sofija.
31. 03. 2025. u 19:31
Komentari (0)