ZANIMLJIVA EKONOMIJA: Da li ste znali?

V. N.

30. 10. 2021. u 13:55

Oportunitetni trošak je jedan od centralnih koncepata ekonomije. On predstavlja ideju da svaki izbor koji čovek napravi sa sobom nosi trošak propuštenih prilika koje svojim izborom žrtvuje. Upravo iz ovog koncepta potiče poznata rečenica: „Ne postoji besplatan ručak“.

ЗАНИМЉИВА ЕКОНОМИЈА: Да ли сте знали?

Foto Shutterstock

•    Najstarije preduzeće na svetu koje i dalje posluje je, prema istraživanju centralne banke Južne Koreje iz 2008. japansko građevinsko preduzeće "Kongo Gumi" osnovano 578. godine, koje je 2006. nakon 1428 godina samostalnog poslovanja, postalo deo Takamtsu grupe.

•    Kompanija "Boš" (Bosch) Srbija objavila je da je u svojoj fabrici u Pećincima do sada proizvela 100 miliona metlica brisača za vozila.

•    Polje u Kini sa hibridnim pirinčem, koji rađa dvaput godišnje, dalo je više od 1,6 tona po MMU (oko 0,067 hektara) u dve vegetacione sezone u jednoj godini, čime je postignut novi rekord. Prinos je oborio prošlogodišnji rekord od oko 1,5 tona, tako da je sada Kina zemlja sa najvećim prinosom hibridnog pirinča u svetu.

•    Ukupno bogatstvo najbogatijih Amerikanaca skočilo je ove godine za 40 odsto na 4.500 milijardi dolara sa 3,2 biliona dolara prošle godine, piše magazin "Forbs".

Foto Shutterstock

•    U Novom Sadu je otvorena fabrika čokolade švajcarske kompanije "Beri Kalebo", koja snabdeva 25 odsto svetskog tržišta čokoladom, a pogon u Srbiji bi trebalo da proizvede 50.000 tona čokolade godišnje.

•    Kolumbija je na prvom mestu među zemljama u kojima bi 1.000 funti trajalo najduže, celih 109 dana, sledi Turska (103 dana), treći je Kazahstan (100 dana), dok je Srbija deveta, pri čemu bi ta svota pokrila 84 dana svakodnevnih životnih troškova, što na dnevnom nivou odgovara iznosu od 11,93 funte (oko 1.660 dinara), pokazuje istraživanje portala money.co.uk.

•    Hibridni leteći automobil sa BMW motorom koji radi na benzin obavio je svoj probni let između dva međunarodna aerodroma u Slovačkoj.

•    U Španiji se proizvede 45% ukupne svetske količine maslinovog ulja, odnosno 1.500.000 tona godišnje.

•    Prema poslednjim dostupnim podacima, najveću potrošnju vode po glavi stanovnika na svetu ostvaruje Estonija sa 1.213,4m³. Odmah ispod nalazi se SAD sa potrošnjom od 1.206,8m³, dok je treća na listi Grčka sa potrošnjom od 962m³.

Izvor: Pišu studenti Ekonomskog fakulteta u Beogradu – Časopis "MonopolList", i PKS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)