EGIPAT – IZVOZNA ŠANSA: Mogućnosti ogromne - od smrznutog graška do guma za kamione

PKS

04. 10. 2022. u 07:54

SPOLjNOTRGOVINSKA razmena Srbije i Egipta u prošloj godini iznosila je 79,7 miliona dolara, što govori o značajnom prostoru za dalje unapređenje poslovnih odnosa dve privrede, posebno za domaće proizvođače mlečnih proizvoda, voća, povrća, žitarica, pneumatskih guma za kamione i autobuse, konditorskih proizvoda...

ЕГИПАТ – ИЗВОЗНА ШАНСА: Могућности огромне - од смрзнутог грашка до гума за камионе

Foto PKS

Egipat je po svojoj površini 12. država na afričkom kontinentu i na trećem mestu po visini BDP-a od oko 404,14 milijardi dolara.

Najzastupljeniji izvozni proizvodi Srbije u Egipat su duvan, proizvodi namenske industrije i traktori, dok je uvoz baziran na hemijskim proizvodima, soli i voću.

„U ovoj godini je značajan uvoz uree iz Egipta, što je doprinelo proizvodnji veštačkog đubriva i snabdevanju osnovnim sirovinama poljoprivredne proizvodnje“, objašnjava Igor Kronja, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

Izvoz govedine: Egipat je veliki uvoznik žive stoke i klaničnih proizvoda, posebno govedine. Srbija, u ovom trenutku ima relativno skroman stočni fond u govedarskoj proizvodnji - 886 hiljada grla, navodi Kronja.

„Egipatsko tržište zahteva HALAL sertifikate i možemo smatrati da ovaj segment nije interesantan u kratkom roku za domaće proizvođače, ali u dugom roku moguće je postaviti strategiju za razvoj stočarstva i proboj na nova tržišta.“

Kiselo mleko i pavlaka: Mlečni proizvodi iz Srbije su tradicionalno najviše beležili plasman na tržište Ruske Federacije. U Egiptu se inače ne beleži značajan uvoz svežeg sira, dok tvrde sireve srpske kompanije ne izvoze u velikoj meri. Međutim, potencijal za izvoz je primećen kod pavlake, kiselog mleka i mlečnih masti.

Smrznuti grašak: Postoji potencijal za izvoz smrznutog graška iz Srbije u Egipat (2,7 miliona dolara je vrednost egipatskog uvoza ove namirnice), dok su srpski izvoznici plasirali smrznuti grašak u svet za 9,6 miliona dolara. Carina je „nula posto“ i postoji realna mogućnost za plasman ovog proizvoda u Egipat.

Visoke carine na sveže voće: U segmentu svežeg voća postoji potencijal za izvoz jabuka, krušaka, kajsija, trešanja, višanja, bresaka, nektarina, šljiva i suvih šljiva. Carinske stope u Egiptu na uvoz voća su veoma visoke i to predstavlja najveće ograničenje, ali pregovorima o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Egiptom ova prepreka može biti uklonjena.

UVOZ

Egipat je u 2021. godini najviše izvozio naftu i naftne derivate, mineralna đubriva, proizvode tekstilne industrije, voće (najviše citrusi, orašasti plodovi i jagode). Najznačajniji uvozni proizvodi su mašine i oprema, vozila i žitarice.

Slatkiši, žitarice, voda: Žitarice imaju prilično liberalan prolaz na egipatsko tržište jer egipatska poljoprivreda nije u mogućnosti da proizvede dovoljne količine. Takođe, proizvodi konditorske industrije predstavljaju potencijal za izvoz u Egipat, kao i gazirane vode domaćih proizvođača, stočna hrana, pneumatske gume za kamione i autobuse...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)