ŽELITE LI DA POSTANETE... IZVOZNIK U EMIRATE I SAUDIJSKU ARABIJU? Vodič za izvoz voća i povrća na tržište Bliskog istoka

PKS

04. 10. 2022. u 18:21

PRAKTIČNE informacije o izvozu svežeg voća i povrća iz zemalja Zapadnog Balkana na tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije objavljene su u brošuri na sajtu Razvojne agencije Srbije i Privredne komore Srbije.

ЖЕЛИТЕ ЛИ ДА ПОСТАНЕТЕ... ИЗВОЗНИК У ЕМИРAТЕ И САУДИЈСКУ АРАБИЈУ? Водич за извоз воћа и поврћа на тржиште Блиског истока

Foto shutterstock

Ukoliko ste proizvođač voća i povrća i želite da izvozite na tržišta UAE i Saudijske Arabije, potrebno je prethodno da se upoznate sa poslovnim prilikama, trendovima na tržištima, uvoznim procedurama, distributivnim lancima, ponašanjem potrošača i poslovnim bontonom.

SVE NA JEDNOM MESTU

„Vodič za izvoz svežeg voća i povrća na tržište Bliskog Istoka” pokriva značajne oblasti za pripremu i realizaciju izvoza na tržište UAE i Saudijske Arabije: Analiza i karakteristike tržišta, Trendovi na tržištu voća i povrća, Regulativa i procedure za uvoz voća i povrća, Dizajn pakovanja, Distributivni kanali (uvoznici/distributeri, maloprodaja, HoReCa, onlajn prodaja), Ponašanje potrošača na tržištu Bliskog Istoka, Poslovni bonton, Sajmovi, konferencije i specijalizovani magazini.

Foto PKS

90% HRANE IZ UVOZA

Tržišta UAE i Saudijske Arabije smatraju se, ne samo velikim uvoznicima hrane za sopstvene potrebe, imajući u vidu da 90 odsto hrane nabavljaju iz uvoza, već i ulaznim tržištima preko kojih se realizuje dalji izvoz za druge zemlje regiona, navodi se u Vodiču.

UAE su četvrta najveća ekonomija na Bliskom istoku i jedna od najznačajnijih svetskih zemalja za trgovinu i reeksport. Standard života u UAE je jedan od najviših u svetu. Drugi su najveći potrošač hrane, posebno svežeg voća i povrća u regionu Bliskog istoka. Zbog ekstremnih vremenskih uslova i ograničenih površina plodne zemlje za uzgoj voća i povrća, UAE veoma zavise od uvoza i imaju konstantan rast uvoza hrane kako bi se zadovoljile sve veće potrebe nastale usled povećanja broja stanovnika uglavnom uzrokovanog velikim prilivom strane radne snage. Prema podacima Trade Map, UAE su u 2020. ostvarile uvoz svežeg voća u vrednosti većoj od 1.957.595 miliona dolara.

Foto shutterstock

OGROMNA POTRAŽNjA

Saudijska Arabija predstavlja vodeću ekonomiju na Bliskom istoku s bruto društvenim proizvodom od 785 milijardi dolara i više od 33 miliona stanovnika, odnosno, 60 odsto ukupnog stanovništva na Bliskom istoku. Po veličini tržišta za sveže voće i povrće je peto najveće tržište regiona.

Saudijska Arabija je veliki neto uvoznik svežeg voća i povrća, iz uvoza podmiruje čak 3/4 ukupnih potreba.

Tržište hrane u Saudijskoj Arabiji karakteriše ograničena domaća proizvodnja svežih proizvoda, velika zavisnost od uvoza, rast potreba stanovništva za hranom, rast maloprodaje i ugostiteljskog segmenta (HoReCa), kao i velike potrebe prehrambene industrije za svežim voćem i povrćem namenjenim daljoj preradi. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)