JOŠ 100 NOVIH KOMPANIJA U DUALNOM! Od jeseni u dualnom modelu obrazovanja učestvovaće 950 preduzeća

V. N.

19. 02. 2023. u 06:05

OD naredne školske 2023/2024. godine u obuci učenika po dualnom modelu obrazovanja učestvovaće oko 950 kompanija, od kojih je 100 novih preduzeća, što predstavlja rast od 12 procenata s obzirom da se trenutno dualno obrazovanja realizuje u 850 preduzeća.

ЈОШ 100 НОВИХ КОМПАНИЈА У ДУАЛНОМ! Од јесени у дуалном моделу образовања учествоваће 950 предузећа

Foto PKS

Interesovanje za dualnim obrazovanjem u Srbiji od strane privrede neprestano raste iz godine u godinu, o čemu svedoče podaci koji su prikupljeni nakon zatvaranja novog ciklusa prijava poslodavaca za narednu školsku godinu, kaže Mirjana Kovačević, rukovodilac Centar za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije.

„Interesovanje privrede se konstantno povećava iz godine u godinu, što znači da je ovaj model obrazovanja ostvario odlične rezultate u godinama za nama i tako dodatno ojačao poverenje kompanija u Srbiji, ali i osigurao neometano funkcionisanje privrede naše zemlje“, ističe Kovačevićeva.

Mirjana Kovačević, Foto PKS

Najtraženiji profili

Najveće interesovanje privrede vlada u sektoru mašinstva i obrade metala, trgovine, ugostiteljstva i turizam, kao i obrazovni profili iz područja elektrotehnike. Tokom ovog ciklusa prijave, mesto među najtraženijim obrazovnim profilima su zauzeleli bravar-zavarivač, operater mašinske obrade rezanjem, tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina, električar, tehničar mehatronike, elektromonter mreža i postrojenja, kuvar, trgovac i konobar.

Kovačevićeva ističe da se uloga i značaj dualnog obrazovanja u Srbiji mogu shvatiti tek nakon što se napravi kratak osvrt na kretanja koja se dešavaju na tržištu rada u našoj zemlji u prethodnih nekoliko godina:

„Svedoci smo da se privreda u Srbiji u godinama za nama suočava sa problemom nedostatka kvalifikovane radne snage, a to se naročito odnosi na zanimanja za koje je potrebno srednje stručno obrazovanje. Sve češće se u javnosti može čuti glas o tome da pojedina zanimanja polako nestaju sa ovih prostora, kao i da su pojedine kompanije prinuđene da uvoze radnu snagu kako bi obezbedile normalno funkcionisanje poslovanja“.

Kao logično rešenje kako bi se rešili problemi sa kojima se suočava privreda, dodaje, nameće se dualni model obrazovanja, s obzirom na činjenicu da kompanija na taj način može obezbediti kvalifikovani stručni kadar za deficitarna zanimanja. Takođe, to je prilika za sve kompanije da oblikuju i kreiraju timove zaposlenih po sopstvenoj meri, a istovremeno i šansa za sve učenike u kompanijama da steknu uvid u to kako izgleda realno radno okruženje, kao i da prilika da nakon školovanja naprave svoje prve profesionalne korake.

Nemanja Danilović, kompanija „PERI”, Foto PKS

Ulažemo u mlade kadrove

U međunarodnoj nemačkoj kompaniji „PERI“, koja u Srbiji posluje 20 godina kao „PERI-oplate doo“, kažu da su u dualnom obrazovanju videli još jednu šansu da pomognu društvu, u ovom slučaju mladim ljudima, i da oforme stručan kadar koji bi potencijalno mogao da postane deo njihovog kolektiva.

„Dualno obrazovanje pruža nam šansu da potencijalno zadobijemo perspektivne, mlade ljude koji će želeti da budu deo našeg tima“, kaže Nemanja Danilović iz kompanije „PERI”, u kojoj trojica učenika, smer bravar-varilac srednje Tehničke škole „Zmaj“ sa Novog Beograda, pohađaju dualno školovanje.

Što se tiče budućnosti i planova vezanih za program dualnog obrazovanja, Danilović kaže da se kompanija već prijavila za dve nove generacije učenika istog profila.

Dualno obrazovanje

O REZULTATIMA koje je postiglo dualno obrazovanje u Srbiji govore i brojke: više od 850 kompanija se nalazi u sistemu dualnog obrazovanja, a u više od 150 škola postoji mogućnost realizacije pomenutog modela, dok se učenici trenutno školuju za neki od 65 obrazovna profila iz najrazlilitijih područja rada , a od jeseni će na raspolaganju imati  moći da biraju neki od ukupno 72 obrazovna profila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!