DUBAI PRAVO MESTO ZA NOVE POSLOVE! Želite da poslujete u Emiratima? PKS otvorila novo predstavništvo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

V. N.

17. 02. 2023. u 21:32

PRIVREDNA komora Srbije otvorila je početkom meseca novo Predstavništvo u Dubaiju, biznis centru Ujedinjenih Arapskih Emirata.

ДУБАИ ПРАВО МЕСТО  ЗА НОВЕ ПОСЛОВЕ! Желите да послујете у Емиратима? ПКС отворила ново представништво у Уједињеним Арапским Емиратима

Tržište Emirata je zahtevno i raznovrsno, Foto AP

Ovo je osmo predstavništvo PKS u svetu nakon Nemačke, Austrije, Ruske Federacije, Belgije, Italije, Izraela i Kine.

O planovima  i ciljevima srpskog privrednog haba za ovu godinu u četvrtoj najvećoj ekonomiji na Bliskom istoku i jednoj od najznačajnijih zemalja u svetu za trgovinu za „Preduzetnik“ govori Maja Antolović, nekadašnja izvršna direktorka kompanije „DP Wolrd“ iz Dubaija koja je vlasnik Luke „Novi Sad“.

* Početak poslovne godine u Srbiji obeležila je vest da je nakon aktivnosti Kancelarije Privredne komore u Srbiji u Dubaiju, PKS napravila još jedan korak napred i otvorila predstavništvo srpske privrede  u Emiratima. Koji su prvi naredni koraci Predstavništva?

„Glavi cilj u ovoj godini biće pružanje podrške našim kompanijama da se što bolje pozicioniraju na ovom veoma zahtevnom ali i značajnom tržištu. Predstavništvo će raditi na jačanju, a pre svega razmatranju novih poslovnih mogućnosti i razmeni iskustava u oblasti poslovanja. Upoznavanje naših kompanija sa potrebama i navikama tržišta, specifičnosti poslovanja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, unapređenje postojećih kapaciteta privrede, samo su neke od planiranih aktivnosti Predstavništva Privredne komore u UAE za ovu godinu kako bi se u potpunosti iskoristili potencijali naših kompanija.

Nastavićemo da podržavamo naše kompanije da tradicionalno učestvuju i predstave svoje proizvode na najvećim sajmovima kao što su Gulfood, Gitex…“.

Maja Antolović, direktorka Predstavništva PKS u Dubaiju, Foto PKS

* Na koji način Predstavništvo može konkretno da pomogne privrednicima Srbije?

„Tokom EXPO 2020 kao i tokom rada Poslovnog centra Srbije (Serbian Business Hub Dubai)  u protekloj godini, dobili smo potvrdu da su naše kompanije veoma zainteresovane za poslovanje u UAE kao i u ostalim zemljama Persijskog zaliva. Zadatak Predstavništva jeste da bude na raspolaganju privrednicima iz Srbije. Pored neophodinih informacija za početak rada, plasmana svoje robe i razvoja na ovom tržištu, Predstavništvo u UAE pomagaće u uspostavljanju kontakata sa potencijalnim partnerima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima“.

* S obzirom da je najavljeno potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i UAE, šta će prema vašem mišljenju to značiti za srpsku privredu?

„Potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i UAE koje se očekuje u narednim mesecima je veoma važno za našu zemlju, koja čini ogromne napore da ojača svoju ekonomiju i pozicionira se na poslovnoj mapi Ujedinjenih Arapskih Emirata. Sam sporazum je još uvek u fazi nacrta, tako da u ovom momentu ne bih komentarisala detalje ali svakako treba napomenuti da će se potpisivanjem ovog sporazuma u velikoj meri poboljšati privredna saradnja između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata i olakšati prisutnost srpskih privrednika na ovom tržištu“.

* U kojim sektorima postoji najveći prostor za saradnju?

„Kao što sam već napomenula, tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata je izuzetno zahtevno i raznovrsno. Poslovanje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je čvorište visokog kvaliteta, inovativnih proizvoda i usluga i tržište koje zahteva kontinuitet, posvećenost i inovativnost od vas kao proizvođača, a samim tim i konstantno održavanje kvaliteta.

Pored toga, prisustvo na tržištu UAE otvara ceo region GCC (The Gulf Cooperation Council) i Afrike, što je od velikog značaja za povećanje proizvodnih kapaciteta, jačanje ekonomije i povećanje profita. Verujem da imamo kompanije koje mogu odgovoriti zahtevima ovakvog tržišta uz dobru pripremu“.

* Emirati predstavljaju drugog najvećeg potrošača hrane na Bliskom istoku ali i vodećeg regionalnog lidera u daljem izvozu voća i povrća. Kako da tu činjenicu iskoriste srpske kompanije s obzirom na značajne domaće potencijale?

„Trgovina voćem već postoji, naručito kada je reč o svežim jabukama, ali treba naglasiti da potencijal poseduje i drugo voće i povrće i prozvodi koji se dobijaju predradom voća.

Zapravo, dosta naših prehrambenih proizvoda može pronaći svoje mesto na ovom tržištu.

Dubai je u ovom momentu pravo mesto za nove investicije i nove poslove. Mi smo zemlja prepoznata po stručnom i obrazovnom kadru, te zemlja koja je u prethodnom periodu uložila puno sredstva u inovativnost i startap industriju. Činjenica da smo već prepoznati po tome daje nam za pravo da svoja znanja, umeće i kapacitete predstavimo na jednom od najrazvijenijih tržišta sveta – Ujedinjenim Arapskim Emiratima“. 

Otvoreni Balkan

KOMPANIJE iz Srbije, članice „Otvorenog Balkana“ i regiona, koje rade ili planiraju da posluju na tržištu UAE i ostalih zemalja Persijskog zaliva, od Predstavništva PKS u Dubaiju mogu da dobiju sve potrebne informacije i podršku za početak i razvoj biznisa na ovim tržištima. Predstavništvo PKS nalazi se u zgradi Privredne komore Dubaija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!