Programi podrške Evropske unije srpskom biznisu

V. N.

24. 02. 2023. u 06:05

EVROPSKA unija je naš najveći trgovinski i investicioni partner čije zemlje članice čine 58,7 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmene naše privrede.

Програми подршке Европске уније српском бизнису

Foto Shutterstock

Ukupna vrednost izvoza u EU je dostigla rekord u 2022. godini - 17,7 milijardi evra, što je 64,1 odsto ukupnog izvoza.

Međutim, kako bi se sagledala šira slika i dodatni značaj saradnje domaće privrede i javnog sektora sa EU, kao ilustrativni primeri mogu poslužiti i pretpristupni fondovi koji su godinama na raspolaganju našim kompanijama i institucijama.

Zaštita životne sredine

Ključni instrument podrške EU iz kog se finansira sprovođenje političkih, ekonomskih, pravnih i institucionalnih reformi je Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA). Korisnici smo ove pomoći od 2007. godine. Od 2014. do 2020. bilo je opredeljeno oko 1,5 milijardi evra za Srbiju.

U Centru za EU integracije PKS ističu da je jedan od najvažnijih ciljeva IPA III da se pojača zaštita životne sredine, poveća otpornost na klimatske promene, ubrza prelazak na privredu sa niskim nivoom emisija ugljenika, razvije digitalna ekonomija i društvo i ojača održiva povezanost u svim aspektima. Kroz IPA III biće opredeljeno 14 milijardi evra za Zapadni Balkan, a 42 odsto biće namenjeno tranziciji ka zelenoj i održivoj ekonomiji i projektima iz oblasti zaštite životne sredine. Srbiji se stavlja na raspolaganje preko milijardu evra do kraja 2027.

Prilagođavanje standardima

IPARD je instrument za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja. Od 2014. do 2020. iz ovog instrumenta EU je obezbedila 185 miliona evra.

U martu prošle godine, usvojen je IPARD III program Srbije, 2021-2027. Finansijska podrška za ovaj program povećana je u odnosu na prethodni period na 288 miliona evra. To će sa doprinosom Srbije i privatnim sredstvima korisnika obezbediti preko 580 miliona evra namenjenih sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Sredstva za puteve, železnicu...

Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) je glavni instrument u pripremi i sprovođenju strateških projekata u oblasti transporta, energetike, zaštite životne sredine i socijalne infrastrukture u državama u procesu pristupanja EU.  U Srbiji je kroz ovaj program finansirano 45 projekata vrednih sedam milijardi evra u javnom sektoru.  Za razvoj preduzeća i inovacija Zapadnog Balkana odobreno je 246 miliona evra za finansiranje MSP kroz program WBEDIF.

Horizont Evropa

Pravo učešća na ovom programu imaju MSP, velike kompanije, istraživačke grupe, instituti, univerziteti, NVO. Za razliku od prethodnih programa, sada je po prvi put omogućeno učešće i pojedinaca. Najviše sredstava – do 70 odsto je namenjeno MSP.

Učesnici programa mogu dobiti grant koji pokriva 70, a ponekad i 100 odsto troškova.

Inovacije, propisi, standardi...

Evropska mreža preduzetništva (EEN) je projekat EU podrške poslovanju preduzeća. U prethodnih 14 godina preko 18.000 domaćih firmi je koristilo usluge Mreže.

Privrednici najviše učestvuju na treninzima i koriste savetodavne usluge koje pružaju eksperti Mreže - 75 odsto od ukupnog broja. Preko 6.000 srpskih kompanija je učestvovalo na bilateralnim sastancima i kompanijskim misijama, organizovano je preko 9.500  međunarodnih poslovnih sastanaka i potpisano preko 420 ugovora o saradnji između domaćih i stranih kompanija.

 

Lista bez kraja...

Kroz Evropski fond za Jugoistočnu Evropu, primera radi, do sada je odobreno 1,3 milijardi evra investicija, kroz Fond za zeleni razvoj 217,3 miliona evra, programom Regionalne energetske efikasnosti gotovo 16 miliona, Programom EU za konkurentnost MSP (COSME) 2,3 miliona evra...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri