Poglavlje 1: KORAK BLIŽE EU - Šta znači za srpsku privredu

Jovana Stanojević, rukovodilac Centra za EU integracije u PKS

23. 02. 2023. u 11:05

SLOBODA kretanja robe je jedna od osnovnih sloboda jedinstvenog tržišta i cilj ovog poglavlja jeste uspostavljanje poštovanja ove ključne vrednosti.

Поглављe 1: КОРАК БЛИЖЕ ЕУ -  Шта значи за српску привреду

Foto PKS

Poglavlje 1 – Slobodno kretanje robe, predstavlja najznačajnije i u zakonodavnom smislu najzahtevnije poglavlje. Najveću robnu razmenu ostvarujemo sa EU i zbog toga je ispunjenje merila za otvaranje ovog poglavlja značajan korak.

Naredni korak koji treba da ispunimo je usvajanje strateških dokumenata od strane Vlade Srbije koja su merila za otvaranje poglavlja: Strategije i Akcionog plana za harmonizovanu oblast, Akcionog plana za oblast motornih vozila i Akcionog plana za neharmonizovanu oblast. Nakon usvajanja ovih strateških dokumenata, Evropska komisija ima obavezu da pripremi nacrt izveštaja o ispunjavanju merila za otvaranje poglavlja, koji će predstaviti Savetu EU. Upravo taj nacrt izveštaja predstavlja  formalnu potvrdu EU da su merila za otvaranje pregovora u ovom poglavlju ispunjena.

Završetkom pregovora u ovoj oblasti biće obezbeđena potpuna usklađenost domaćih propisa sa evropskim zakonodavstvom koje se odnosi na proizvode. Naši proizvodi će se kretati na evropskom tržištu bez prepreka. Danom pristupanja EU, Srbija postaje deo unutrašnjeg tržišta EU, na kojem važe jednaka pravila za sve proizvode iz država članica. Slobodno kretanje robe omogućiće da srpski proizvodi budu plasirani na evropsko tržište, a da istovremeno evropski proizvodi budu plasirani na srpsko tržište. Sertifikate izdate u Srbiji priznavaće sve države članice, čime će naši proizvodi imati slobodan pristup evropskom tržištu, a srpski proizvođači će izbeći dvostruka testiranja prilikom plasiranja proizvoda na tržište EU, što će uticati i na smanjenje troškova.

Time se obezbeđuje jednak tretman svih proizvoda. Na proizvode koji nisu obuhvaćeni evropskim zakonodavstvom primenjuje se načelo uzajamnog priznavanja, odnosno proizvodi koji su zakonito proizvedeni i stavljeni na tržište u jednoj državi članici mogu se slobodno plasirati na celom području EU.

Za našu privredu, ali i građane,  važno je uklanjanje prepreka u trgovini koje se postiže usklađivanjem tehničkih propisa, uz osiguravanje visokog nivoa zaštite bezbednosti, života i zdravlja ljudi, životinja i biljaka,  životne sredine, potrošača...

Od velikog značaja je što smo ovim koracima mnogo bliže EU. Posebno za naše privrednike koji će proizvoditi, uvoziti i izvoziti proizvode bez tehničkih prepreka.

Za organe državne uprave koji će na efikasniji način sprovoditi nadzor nad primenom tehničkih propisa, i potrošače kojima će biti dostupni kvalitetniji i bezbedniji proizvodi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)