RUKU POD RUKU - UMETNOST I BIZNIS: „Koza nostra“ iz Gunjaka - spoj umetnosti, zdrave hrane i preduzetništva

V. N.

22. 02. 2023. u 16:25

GLUMAC Branko Janković pre sedam godina rešio je da se upusti u preduzetničke vode i da u rodnom selu Gunjaci nadomak Valjeva otvori farmu koza.

РУКУ ПОД РУКУ - УМЕТНОСТ И БИЗНИС: „Коза ностра“ из Гуњака  -  спој уметности, здраве хране и предузетништва

Glumac i preduzetnik Branko Janković, Foto privatna arhiva

Počeo je sa 30 koza da od kozjeg mleka proizvodi visokokvalitetan sir i surutku, a danas ima farmu od 100 svojih i preko 1.500 koza kooperanata, mlekaru, asortiman od 20 proizvoda, dve maloprodaje u Beogradu, kao i onlajn prodaju i dostavu na kućnu adresu.  Sarađuje sa 33 kooperanta iz valjevskog kraja i okoline, a planira uskoro da otvori restoran-vodenicu. 

Janković je odličan primer kako biznis i umetnost idu ruku pod ruku. Odrastao je u selu Gunjaci, završio glumu u Banjaluci i postao jedan od traženijih glumaca sa obe strane Drine, ostvarjući niz zapaženih uloga u pozorištima, domaćim serijama i filmovima. Uz angažman na sceni odlučio je i da počne sopstveni biznis, da se bavi kozarstvom koje je, kako ističe, bila dosta zanemarena, a veoma važna grana stočarstva. Kozje mleko, sir, surutka, veoma su kvalitetni, zdravi i važni za ishranu i jačanje imuniteta svih - dece, sporista, odraslih, starijih, ističe Branko.

Foto privatna arhiva

„Ubrzan način života, otuđenje od prirode, konzumiranje brze i prerađene hrane - sve je to uticalo na ogromno interesovanje i potražnju za prirodnom i zdravom hranom.

Kozarstvom se niko ozbiljno nije bavio, a potencijalom, kvalitetom i preradom kozjeg mleka, još manje. Tu su i prirodna bogatstva sela Gunjaci, raznovrsnost bilja i kvalitet planinske vode. To daje mogućnost za idealan proizvod”, naglašava Janković.

Foto privatna arhiva

U mlekari u Gunjacima u kojoj zapošljava 36 radnika proizvodi niz zanimljivih namirnica, počev od liofiliozovane kozje surutke, mladog kozjeg i halumi sira, do ovčijeg sira iz mešine.

„Povezali smo se sa velikim brojem malih domaćinstava sa kojima imamo odličnu saradnju. Neki od njih su i zaposleni u našoj mlekari, a  od nekih otkupljujemo mleko. To je jedan od načina da se pomogne ljudima koji se bave stočarstvom u ovome kraju”, ističe glumac.

Branko Janković

Osim što je široj publici poznat po ulogama u serijama Vojna akademija, Tate, Meso, i drugim filmskim ostvarenjima, Branko Janković je deo glumačke ekipe predstave „Osama-kasaba u Njujorku“.  

Prirodna kozmetika

U ponudi „Koza nostre“ je i krema za negu lica sa liofilizovanim kozjim mlekom.

Odvajkada poznato kao hranljivo i zdravo kozje mleko se koristilo kao lagani piling još od dobra Rimljana. U modernoj formuli ove firme obogaćeno je uljima jojobe, semenki grožđa i vitaminom E.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna