ISPLATIVIJE OD KUKURUZA, PŠENICE... Lekovito bilje kao izvor prihoda (2)

Slavica Stevanetić, Udruženje za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS

23. 02. 2023. u 07:05

SRBIJA ima vekovnu tradiciju sakupljanja lekovitog i aromatičnog bilja.

ИСПЛАТИВИЈЕ ОД КУКУРУЗА, ПШЕНИЦЕ... Лековито биље као извор прихода (2)

Foto PKS

Od preko 700 vrsta samoniklog bilja, oko 420 je registrovano kao lekovito i aromatično, a ukupno se oko 250 nalazi u prometu.

Srbija je izvoznik sirovina lekovitog bilja, ali i uvoznik proizvoda više faze prerade.

Povećanjem sirovinske baze razvojem plantažnog gajenja nameće se potreba i za podizanjem različitih pogona i postrojenja za obradu, sušenje, destilaciju etarskih ulja i ostale dalje vidove finalizacije, što automatski uvećava potrebu za zapošljavanjem radne snage, a kroz izvoz finalnih proizvoda i ostvarivanje daleko većih finansijskih efekata.

Procena je da se proizvodnja etarskih ulja, s obzirom na potencijal, može udesetostručiti, ali je potrebno instalirati destilerije u blizini resursa koji su ekonomski isplativi.

Proizvodnja lekovitog bilja donosi veći, brži i lakši profit od drugih poljoprivrednih proizvodnji. Prihod od gajenja lekovitog i aromatičnog bilja je značajno veći u odnosu na standardne kulture, a može se koristiti sva postojeća agrotehnika, mehanizacija i infrastruktura.

Na osnovu podataka sa kojima PKS raspolaže, sa sigurnošću možemo reći da je ovaj vid proizvodnje isplativ. Naime, troškovi za proizvodnju kamilice iznose oko 600 evra po hektaru, a čista dobit je oko 900 evra. Oko 700 evra potrebno je uložiti u proizvodnju anisa, a profit je 1.250 evra. Zatim, ulaganje u uzgoj bosiljka iznosi oko 850 evra, a dobit je 1.100 evra, dok su za proizvodnju korena belog sleza troškovi 2.000 evra, a zarada 1.250 evra po hektaru. Takođe, prve godine na nani se može zaraditi oko 600, a druge i treće oko hiljadu evra.

Foto Shutterstock

Kada je reč o prednostima proizvodnje lekovitog bilja nad sakupljanjem, to je svakako dobijanje veće količine biljne sirovine ujednačenog standardnog kvaliteta sa željenim sadržajem pojedinih bioaktivnih komponenata, mogućnost izbora ekološki prihvatljivih uslova za proizvodnju, zaštita resursa ugroženog bilja od prekomerne eksploatacije, mogućnost gajenja vrsta koje inače ne postoje u flori zemlje i na taj način posredno smanjenje uvoza,

Globalni trend povećanja korišćenja lekovitog bilja i njihovih proizvoda na svetskom tržištu dostiže oko 60 milijardi dolara. Poslednjih godina raste potražnja za lekovitim biljnim sirovinama i proizvodima, posebno u visoko razvijenim zemljama Evrope, Americi i u Kanadi. Evropska unija predstavlja najveće jedinstveno svetsko komercijalno tržište za lekovito, začinsko i aromatično bilje.

RZS

Prema podacima RZS-a u 2021. godini ukupna spoljnotrgovinska razmena lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja bila je 24 miliona evra (5,668 tona), od čega izvoz ovih proizvoda iznosi 14,8 miliona (3,092 tone), a uvoz 9,2 miliona evra (2,576 tone).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a