USPEŠAN BIZNIS NA KRILIMA MLADOSTI: "Inmold Plast" domaći lider u dualnom obrazovanju

V. N.

23. 02. 2023. u 06:05

KOMPANIJA "Inmold Plast" iz Požege je pre 12 godina prva u Srbiji, prihvatila model dualnog obrazovanja i napravila pravi poslovni potez!

УСПЕШАН БИЗНИС  НА КРИЛИМА МЛАДОСТИ: Инмолд Пласт домаћи лидер у дуалном образовању

Domaća kompanija lider u dualnom obrazovanju, Foto PKS

Danas ova uspešna firma obučava 12. generaciju učenika po dualnom sistemu, a trenutno je 50 đaka u Inmoldu koji uz podršku iskusnih mentora stiču praktična znanja i priliku da se zaposle odmah nakon školovanja. Učenje kroz rad u "Inmold plastu" prošla su 224 učenika.

„Kod nas u firmi svi mogu da nađu zaposlenje ukoliko su postavili jasne ciljeve šta žele. Statistika prethodnih godina pokazuje da od ukupnog broja stipendista u završnoj godini, 60 odsto dobije posao, 30 odsto ode na dalje školovanje i 10 odsto se pronađe u nekom drugom zanimanju“, objašnjava Tomislav Miletić, glavni mentor praktične nastave  u "Inmold plastu".

Učenik na praksi, Foto PKS

„Trudimo se da stvorimo takve uslove deci u našem radnom ambijentu da se osećaju kao kod kuće i da daju svoj maksimalni doprinos na ličnom usavršavanju kako za vreme školovanja tako i kada postanu deo tima Inmold. Organizujemo rekreativnu nastavu, plivanje, skijanje, rafting, planinarenje, peintbol, boćanje, jahanje konja, posete sajmovima, drugim firmama u zemlji i inostranstvu. Ugošćavamo tokom cele godine sve koji su zainteresovani da se upoznaju sa našim stvaralaštvom na tržištu rada, a svake godine gosti su nam deca od predškolaca do akademaca. Deca koja uče u Inmoldu  u toku školovanja imaju odgovarajuću finansijsku stimulaciju, a pomažemo im da se disciplinuju, budu vredni, radni i uspešni“, dodaje Miletić.

Kompanija je dualni model obrazovanja počela 2011. sa četvorogodišnjim smerom i profilom tehničar za kompjutersko upravljanje i 10 stipendista, a sada je orijentacija na dualni smer Operater mašinske obrade - treći stepen, koji se odmah zapošljavaju posle završene škole, kao i drugih tehničkih zanimanja četvrtog stepena i gimnazijalaca koji su jasno opredeljeni za znanja i  veštine  potrebne kompaniji, ali i za nastavak školovanja na fakultetima kao stipendisti "Inmolda".

Tomislav Miletić, Foto PKS

"Inmold" je, kako ističu u kompaniji, uključen u dualno obrazovanje i na akademskim studijama. Mašinskom fakultetu u Beogradu i Mašinsko-građevinskom fakultetu u Kraljevu poklonili smo mašine za brizganje plastike sa odgovorajućim alatom za brizganje plastike za potrebe praktične edukacije studenata. Sa Akademijom tehničkih strukovnih studija u Beogradu, sklapamo  ugovor o dualnom modelu studiranja u narednom periodu koji je ispred nas. Svake godine primamo kod nas studente na letnju praksu i konkurs je otvoren tokom cele godine. Jednostavno mogu da se elektronski prijave preko sajta kompanije“, dodaje Miletić.

Prošle godine na letnjoj praksi u "Inmold plastu" je bilo preko 30 studenata iz različitih mesta širom Srbije (Kraljeva, Smederevske Palanke, Valjeva, Arilja, Užica, Lučana, Kosjerića i Požege), tehničke struke iz domena mašinstva, mehatronke i tehnologija obrade polimernih materijala.

Trenutno je na fakultetima sedam studenata koje stipendira firma "Inmold". Kompanija prati nove trendove i veoma je aktivna na polju industrije 4.0 tako da se od ove godine na praksu mogu prijaviti i studenti elektrotehnickog fakulteta sa opšteg smera  i informacionih sistema.

„Sa ponosom možemo da se pohvalimo da su prve četiri generacije stipendista iz 2011, 2012, 2013. i 2014. godine koji su bili i u srednjoj školi i na fakultetu naši stipendisti,  zaposleni kod nas  u firmi i rade veoma uspešno na svojim prvim samostalnim projektnim zadacima  uz nesebičnu pomoć  starijih veoma  iskusnih  inženjera potvrđenih u praksi na tržištu rada“, rekao je Miletić.

Foto PKS

Dualno obrazovanje

Od naredne školske 2023/2024. godine u obuci učenika po dualnom modelu obrazovanja učestvovaće oko 950 kompanija, od kojih 100 novih preduzeća, što predstavlja rast od 12 procenata s obzirom na to da se trenutno dualno obrazovanja realizuje u 850 kompanija. U više od 150 škola postoji mogućnost realizacije pomenutog modela, dok se učenici trenutno školuju za neki od 65 obrazovna profila iz najrazličitijih područja rada, a od jeseni će moći da biraju neki od ukupno 72 obrazovna profila.

"Inmold"

Firma poseduje standarde kvaliteta ISO 9001, ISO 14001 i IATF 16949. Uz IML robote  i alate  "Inmold" proizvodi i isporučuje razne vrste vizuelnih kontrola i pakerica prema zahtevu kupca. A kupci su gotovo sa svih tržišta, od EU, preko Rusije i Turske do Izraela, Tunisa, Egipta, Nigerije, Južne Afrike, UAE. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)