MILIJARDU EVRA ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA: Srbija ušla u Program jedinstvenog tržišta

Novosti online

21. 09. 2023. u 15:10

PROGRAM jedinstvenog tržišta (Single Market Programme – SMP) ima za cilj podršku konkurentnosti preduzeća, posebno mikro, malih i srednjih, promociju zdravlja ljudi, životinja i biljaka i dobrobiti životinja, kao i uspostavljanje okvira za finansiranje evropske statistike.

МИЛИЈАРДУ ЕВРА ЗА МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА: Србија ушла у Програм јединственог тржишта

Foto: PKS

Učešćem u Programu domaća mala i srednja preduzeća će dobiti podršku u izgradnji kapaciteta, prelasku na održiviji način poslovanja, podizanju konkuretnosti i lakšem pristupu izvorima finansiranja, ističe Jovana Stanojević, rukovodilac Centra za EU integracije PKS.

Sporazum o učešću Srbije u SMP potpisali su Kerstin Jorna, generalni direktor Evropske komisije za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća i Siniša Mali, potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija.

Potpisivanjem Sporazuma o učešću Srbije u Programu jedinstvenog tržišta i to u okviru Stuba 2 koji se odnosi na podršku malim i srednjim preduzećima, osigurava se podrška boljem pristupu evropskom tržištu, povoljnijem poslovnom okruženju i promociji preduzetništva. Budžet za ove aktivnosti iznosi milijardu evra za period do 2027. godine.

Programi i inicijative u okviru ovog stuba:

 *    Evropska mreža preduzetništva (Enterprise Europe Network)

 *    Platforma za saradnju klastera (European Clusters Collaboration Platform)
 *    Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young Entrepreneurs)
 *    Inteligentni gradovi (Intelligent Cities Challenge)
 *    EU MSP Centar u Kini (EU SME Centre in China)
 *   Napredne tehnologije za industriju (Advanced Technologies for Industry)
 *   Vodič – intelektualna svojina   (Intellectual Property Helpdesk)
 *   Evropske lakše industrije (European light industries innovation and technology project)
 *   Info Portal - Your Europe Business

Podrška PKS u promociji programa

- Danas smo u Komori organizovali predstavljanje programa Erazmus za mlade preduzetnike, potprograma Jedinstvenog tržišta. Erazmus za mlade preduzetnike je program razmene preduzetnika sa ciljem podrške novim i potencijalnim  preduzetnicima da steknu i usavrše veštine u poslovanju tako što će, u periodu od jednog do šest meseci, provesti i raditi u nekoj od evropskih država. Centar za EU integracije će i u narednom periodu organizovati prezentacije i radionice na kojima će se učesnici informisati o procesu apliciranja za učešće u Programu jedinstvenog tržišta - najavila je Stanojević.

EEN mreža ključna za podizanje konkurentnosti preduzeća

Evropska mreža preduzetništva (EEN) koja je namenjena pružanju integrisanog paketa saveta i usluga u oblasti inovacija i internacionalizacije malih i srednjih preduzeća, prepoznata je kao jedan od ključnih alata za podizanje konkurentnosti preduzeća i sprovođenje ove komponente Programa jedinstvenog tržišta.

Pod sloganom: „Vaše potrebe se menjaju, kao i mi“ obeležava se 15 godina od početka najuspešnijeg evropskog projekta i formiranja najveće mreže koja pruža podršku malim i srednjim preduzećima da se internacionalizuju i pozicioniraju na svetskom tržištu. EEN je kreirana sa ciljem da se ponudi standardizovani set instrumenata podrške preduzećima u Evropi, a danas je ova mreža aktivna u 40 zemalja, okuplja 2500 stručnjaka iz preko 450 partnerskih organizacija i institucija poput privrednih komora, agencija, razvojnih agencija, instituta i drugih organizacija koje pomažu kompanijama da poboljšaju i inoviraju svoje poslovanje kroz partnerstvo, informisanje i stručnu pomoć.

Prema rečima Katarine Momčilović Matić, višeg savetnika u Centru za EU integracije PKS, jedinstvena kombinacija lokalnog znanja i globalnog dometa EEN mreže omogućila je hiljadama kompanija da pristupe međunarodnim tržištima, prošire i ubrzaju svoj poslovni razvoj. Poslednjih godina, mreža je proširila svoje usluge kako bi pomogla kompanijama da pređu na veću ekološku i društvenu održivost, poboljšaju svoju otpornost na šokove i izvrše digitalnu transformaciju. Kompanije širom Evrope i šire se okreću Evropskoj mreži preduzetništva kao pouzdanom partneru sa dokazanim iskustvom u pomaganju kompanijama da ostvare svoje međunarodne ambicije.

18.500 domaćih MSP koristilo usluge EEN mreže

- Domaće kompanije su takođe prepoznale značaj i obim podrške koju EEN mreža pruža, pa je u prethodnih 15 godina više od 18.500 domaćih malih i srednjih preduzeća koristilo usluge EENSrbija konzorcijuma. Preduzeća su najviše koristila savetodavne usluge eksperata mreže i učestvovala na različitim treninzima, na teme kao što su: inovacije, pristup stranom tržištu, mogućnosti finansiranja, propisi i standardi EU itd.  Preko 6.500 srpskih kompanija je učestvovalo na bilateralnim sastancima i kompanijskim misijama, a EEN Srbija konzorcijum je organizovao više od 9.500 međunarodnih poslovnih sastanaka u cilju povezivanja domaćih kompanija sa partnerima u inostranstvu.

Zajednički projekat: Obučena za uspeh

Pozitivno iskustvo u saradnji sa EEN Srbija konzorcijumom ima i Sandra Abramović, direktor i osnivač Dress for Success - Obučena za uspeh programa koji je deo globalne mreže za podršku ženama iz ekonomsko i socijalno osetljivih grupa, kao i ženama preduzetnicama radi postizanja ekonomske nezavisnosti i ravnopravnosti.

Prema njenim rečima,  Dress for Success je članica Evropske mreže preduzetništva od 2020. godine, i od tada uspešno sarađuje sa mrežom kroz različite programe osnaživanja žena i ženskog preduzetništva, razvoja i promocije regionalne i internacionalne saradnje, učešća na B2B sastancima u skladu sa EEN pristupom, razvoju veština kroz platforme, pronalaženja partnera i plasiranje proizvoda na tržištu EU.

- Do sada je najuspešniji rezultat dala saradnja EEN Srbije i Dress for Success tokom Torino nedelje mode (TFW) 2020/2023 kada je predstavljena zajednička kolekcija više od 150 dizajnera sa područja Balkana i Srbije - rekla je Abramović.

Evropska mreža preduzetništva predstavlja najveću mrežu koja pruža podršku malim i srednjim preduzećima i pomaže im da poboljšaju i inoviraju svoje poslovanje kroz partnerstvo, informisanje i stručnu pomoć. Usluge mreže u Srbiji sprovodi konzorcijum čiji je koordinator PKS, a partneri su Poslovni inkubator Novi Sad, Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu, Institut Mihajlo Pupin, Univerzitet u Nišu i Razvojna agencija Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije