Održan Belgrade Berry Fest: Malina, ponos srpskog voćarstva

Novosti online

23. 09. 2023. u 19:48

DRUGI Festival bobičastog voća "Belgrade Berry Fest" završen je danas celodnevnom manifestacijom na otvorenom, na platou iza zgrade Geozavoda, a oko 70 proizvođača predstavilo je proizvode od jagode, maline, kupine, borovnice i drugog bobičastog voća, uz prateći zabavni i edukativni program i muzičke nastupe.

Одржан Belgrade Berry Fest: Малина, понос српског воћарства

Foto: Miodrag Bogdanović

Ovu dvodnevnu manifestaciju organizaovali su Privredna komora Srbije (PKS) i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u cilju promocije i podsticanja potrošnje bobičastog voća, kako bi se istakao značaja tog podsektora voćarstva koji ima izuzetne rezultate čak i u godinama najvećih kriza i poremećaja na tržištu, rekao je Veljko Jovanović, savetnik predsednika PKS.

Posetioci su imali priliku da na brojnim štandovima organskih proizvođača konzumiraju proizvode od maline, jagode, borovnice, kupine i ostalih bobica uz atraktivan muzički program i food corner.

Foto: Miodrag Bogdanović

Prvi dan festivala održan je juče u Privrednoj komori Srbije, a obuhvatio je radionice posvećene unapređenju proizvodnje, potrošnje i izvoza jagodastog voća, a o održivoj proizvodnji i tržištu govorili su stručnjaci za marketing, inovacije i proizvodnju.

Tom prilikom predstavljen je i novi koncept promocije i edukacija u podsektoru jagodastog voća „Berry Academy“, kao i bilten o tržištu jagodastog voća, koji izdaje PKS uz podršku GIZ-a. BERRY bilten.pdf

Foto: Miodrag Bogdanović

Projekat podrške privatnom sektoru u Srbiji (PSD) Nemačke razvojne saradnje, već dugi niz godina podržava razvoj organske i održive poljoprivrede. Bobičasto i jagodasto voće, odnosno malina, kupina, borovnica i jagoda, izvoze se iz Srbije u Nemačku u smrznutom obliku i nalaze se u skoro svakom voćnom jogurtu koji nemački potrošač konzumira. Prema statističkim podacima iz 2021. godine, 31,8 odsto ukupne vrednosti izvoza smrznutog organskog jagodastog voća, vrednog 18,25 miliona evra, izveze se u Nemačku.

„Belgrade Berry Festival” podržali su GIZ, PKS, Dunav osiguranje, kao i Lidl Srbija, Banca Intesa, Turistička organizacija Srbije, Telegrup i brojni partneri i prijatelji.

Foto: Miodrag Bogdanović

Foto: Miodrag Bogdanović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)