Uspešan nastup domaćih kompanija na sajmu „Agritechnica”

Novosti onlajn

23. 11. 2023. u 12:00

DESET srpskih kompanija nastupilo je na najvećem svetskom Međunarodnom sajmu poljoprivredne mehanizacije i tehnologija „Agritechnica” u nemačkom gradu Hanoveru gde su i ove godine domaće kompanije ostvarile zapažene rezultate, što potvrđuju četiri potpisana ugovora vredna 1,2 miliona evra i ugovoreni potencijalni poslovi koji premašuju tri miliona evra.

Успешан наступ домаћих компанија на сајму „Agritechnica”

Foto: PKS

Na sajmu su se predstavile domaće kompanije „Agria“, „Axon Mash“, „Agro Kula“, „Dal Degan“, „FPM Agromehanika“, „Gerovit company“, „KOKAN Air berry harvester“, „Metal-Profil“, „ShadowNet Fop“ i „Best&Co International Group“. Sajam „Agritechnica” se održao od 12. do 18. novembra.

- Tokom sedam dana srpske kompanije imale su preko 550 B2B poslovnih sastanaka sa klijentima iz Švedske, Češke, Nemačke, Austrije, Holandije, zatim Litvanije, Poljske, Mađarske, Rumunije, Italije, kao i Španije i zemalja Skandinavije. Pored komercijalnih aktivnosti izlagači su sajam iskoristili kako bi se upoznali sa novim inovativnim tehnologijama i mašinama u agraru, automatizacijom i brojnim tematskim forumima i konferencijama za budući rast i razvoj biljne proizvodnje - kaže Bojana Lalović iz Privredne komore Srbije.

Foto: PKS

Nakon četiri godine pauze, sajam se tradicionalno održao u Hannover Messe, na kome je „Agritechnica” ponovo pokazala inovativnu moć poljoprivredne tehnologije i kako međunarodna poljoprivreda može imati optimalne koristi. Sa 2.812 izlagača iz 52 zemlje i više od 470.000 posetilaca iz 149 zemalja, vodeći svetski sajam poljoprivrednih mašina može se pohvaliti rekordnim rezultatima. Pod vodećom temom „Zelena produktivnost kao realnost u cilju zaštite životne sredine,  „Agritechnica” je istakla svoje liderstvo sa preko 300 međunarodnih događaja i konferencija.

Inače, podaci pokazuju da je izvoz poljoprivrednih mašina iz Srbije, zaključno sa septembrom ove godine, iznosio 54,6 miliona evra (što je za 28 odsto više u odnosu na isti period 2022. godine), a izvoz traktora u istom periodu 41,9 milion evra (za 50 odsto više nego u istom periodu prošle godine).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)