KORONI U INAT ŠIRIMO BIZNIS! Od ugostitelja do proizvođača vrhunskih delikatesa
DUGOGODIŠNjE ugostitelje iz Predejana i Pirota pandemija virusa korona pogodila je kao i njihove kolege širom zemlje, ali uprkos svim problemima nisu se pokolebali, odlučili su da posao prošire i očuvaju preduzeća.

Foto Arhiva
Tržište jugoistoka naše zemlje od pandemije brane ljutim papričicama u ulju, blagim i ljutim ajvarom i peglanim kobasicama. Iskustvo u izradi tradicionalne hrane Motela "Predejane" i Degustacionog centra "Boemska potkovica" iz Pirota nagrađeno je nacionalnom oznakom kvaliteta - žigom „Čuvarkuća“.
Južnim krakom Koridora 10 u okolnostima bez pandemije dnevno prolaze hiljade putnika i turista. Međutim, prolaskom autoputa kroz Grdelicu smanjio se i broj posetilaca Motela "Predejane" pa je novi poslovni poduhvat bio nužan kako bi opstali. Blagi i ljuti ajvar i ljute papričica u ulju sa oznakom Čuvarkuće, recept je za opstanak firme nastao u dolini Južne Morave.

Dalibor Tošić, direktor Degustacionog centra Boemska potkovica, Foto Arhiva
- Sirovine su sa našeg podneblja, iz Predejana i okoline. Papriku pečemo na posebnoj vrsti drveta što daje specifičan prepoznatljiv ukus specijalitetu ovog kraja“ - priča nam Ivana Vučković, direktorka Motela "Predejane".
VLASNIK
Vlasnik Motela "Predejane" i jedan od najuspešnijih privrednika sa juga Srbije Dragan Pavlović preminuo je u martu 2020. Pavlović je bio vlasnik građevinske firme koja je decenijama poslovala u Rusiji, a pre 18 godina je u svom rodnom kraju kupio čuveni Motel “Predejane”. Zahvaljujući ovom poznatom ugostiteljskom objektu opstaje i varoš Predejane.

Foto Grad Leskovac
Novi poslovni poduhvat složne porodice i zaposlenih dobra je prilika da se "Čuvarkuća" kao suvenir ponese iz Predejana u svet. Planiraju izlazak i na inostrano tržište. U Motelu "Predejane", smeštenom među lepotama Grdeličke klisure, od osnivanja 1962. služe se specijaliteti po starinskim receptima. Šest decenija kasnije, korona je donela novi izazov – kako očuvati poslovanje.

Peglane kobasice, Foto Arhiva
- Odlučili smo da proširimo svoju delatnost i izađemo sa novom ponudom na tržište. Proizvodnja tradicionalnih specijaliteta našeg kraja po kojima je naša kuhinja poznata dugi niz godina, sve u cilju unapređenja poslovanja u ovim otežanim okolnostima“ - kaže Ivana.
Od fast fuda do proizvođača delikatesa
Biseri tradicionalne srpske hrane pirotskog kraja su boemska Potkovica i Midžorska poludivlja peglana kobasica koje su za svoj vrhunski kvalitet dobile žig "Čuvarkuća". U porodici Dalibora Tošića, direktora Degustacionog centra Boemska potkovica iz Pirota „peglana“ se pravi od 1967.
Još je njegov otac 1989. godine kupio kiosk za prodaju brze hrane u vreme kada je Dalibor bio srednjoškolac. Od tada do danas, porodična firma prešla je dug put od ugostitelja, hotelijera, do vlasnika pogona za preradu mesa. U planu je i otvaranje Muzeja peglane kobasice. Dalibor potvrđuje da od ovog posla može pristojno da se živi, ali „mora da se radi svaki dan po ceo dan“.
- Veoma je lep osećaj kada uspete i kada berete plodove svoga rada i istrajnosti“ - kaže on i otkriva da postoji interesovanje stranih kupaca za „Midžorsku poludivlju“, i to iz Švajcarske. Međutim, problemi postoje.
Širenje
Proizvedemo oko 25.000 tegli godišnje, a u planu je širenje proizvodnje

Ivana Vučković, direktorka Motela "Predejane", Foto Arhiva
Potrebna su dodatna velika ulaganja u vreme kada se zbog pandemije ugostiteljski biznis prepolovio. Meso nabavljaju od stočara iz okolnih planina, ali i oni muku muče jer nema mušterija u restoranima i turističkim centrima kao pre godinu dana. Apeluje Dalibor da se stočarima u ruralnim područjima dodatno pomogne posebnim merama i tako očuva lanac proizvodnje od njive do trpeze.
„Zadnjih godinu dana smo u teškoj finansijskoj situaciji kao i mnogi preduzetnici u svetu. Više od 50 odsto naših kupaca su restorani i hoteli tako da beležimo veliki pad proizvodnje“, priča Dalibor. Pandemija je ugrozila poslovanje i njihovog restorana „Boem“ ali, kaže, opstaju zahvaljujući pomoći države.
Da optimizam ne napušta Dalibora pokazuju i planovi da na tržište nakon završetka pandemije izbaci novi proizvod „koji još ne postoji u svetu“. Ne otkriva detalje o kakvom proizvodu je reč. Inače, u Zavodu za intelektualnu svojinu u toku je proces zaštite geografskog porekla peglane kobasice iz Pirota.
Preporučujemo

POJAČANjE U KUĆI SRPSKE PRIVREDE: Nebojša Šaranović novi potpredsednik PKS
30. 03. 2021. u 18:47

ČADEŽ: Svi oni ujedinjeni protiv vakcinacije rade protiv privrede svojih zemalja
29. 03. 2021. u 13:05

BALKANSKA ŠESTORKA: Zapadni Balkan konkuretniji stvaranjem zajedničkog tržišta
19. 03. 2021. u 23:10

UKRAJINA IZDALA UPOZORENjE: Rusi će noćas lansirati raketu koja može da nosi nuklearno oružje
RUSIJA planira „trenažno“ lansiranje interkontinentalne balističke rakete RS-24 „Jars“ u noći između 18. i 19. maja, saopštila je ukrajinska vojna obaveštajna služba (GUR) 18. maja.
18. 05. 2025. u 15:55

INCIDENT U DRUGOM KRUGU IZBORA U RUMUNIJI: Policija izvela predsedničkog kandidata sa biračkog mesta (VIDEO)
RUMUNSKI predsednički kandidat i lider nacionalističke stranke Alijansa za ujedinjenje Rumuna Đorđe Simion i favorit na prošlogodišnjim poništenim izborima, Kalin Đorđesku, policija je izvela sa biračkog mesta u Mogošoaji (predgrađu Bukurešta).
18. 05. 2025. u 09:54

SAMO 5 ZEMALjA: Ko je sve glasao za Srbiju i kako - maksimalnih 12 od komšija (FOTO)
POSLE završenog finala "Evrovizije 2025", na zvaničnom sajtu prestižnog muzičkog takmičenja objavljeno je i kako su glasale zemlje učesnice u polufinalima.
18. 05. 2025. u 11:34
Komentari (0)