ZA MILION DOLARA STIGLO 200 PRIJAVA: Preduzetnici konkurišu za pooć u razvoju biznisa

S. B.

09. 06. 2021. u 19:36

VIŠE od 200 preduzetnika i početnika u poslovanju prijavilo se za podršku u okviru StarTech programa, u želji da digitalizuju svoj biznis i plasiraju nove proizvode na tržište.

ЗА МИЛИОН ДОЛАРА СТИГЛО 200 ПРИЈАВА: Предузетници конкуришу за пооћ у развоју бизниса

Foto: N. Fifić

Prvi javni poziv za dodelu milion dolara bespovratnih sredstava zatvoren je 4. juna, a pobednici konkursa biće poznati u septembru, nakon javnog predstavljanja finalnih projekata.

Iako je gotovo svaka treća prijava iz IT industrije, za pomoć u iznosu od 15.000 do 100.000 dolara, konkurisali su i inovatori koji dolaze iz tradicionalnih sektora poput poljoprivredne, građevinske, mašinske, drvne, tekstilne industrije i sl. Razvoj softvera, aplikacija i uređaja koji bi poboljšali prinose u voćarstvu, podstakli korišćenje obnovljivih izvora energije i pomogli osobama sa smetnjama u razvoju samo su neke od pristiglih ideja, koje će stručni žiri proveriti do kraja ovog meseca.

- Ovoliko interesovanje privrednika i preduzetnika nadmašilo je sva očekivanja i najbolje govori o potrebi za ovakvim vidom podrške. Većini aplikanata dodatna sredstva su potrebna pre svega za ljudske resurse, zatim nabavku savremene opreme, istraživanja i razvoj softvera. Posebno nam je drago što su osim iz Beograda i drugih većih gradova, inovativni biznis planovi stigli i iz manjih opština poput Boljevca, Žitišta ili Kosjerića, u kojima mogu značajno da doprinesu boljim uslovima života i zapošljavanju novih ljudi na lokalu - kaže Dušan Vasiljević, direktor za preduzetništvo i investicije u NALED-u.

Predviđena je dodela oko 30 grantova i to oko dve trećine za početnike u poslovanju u maksimalnom iznosu do 25.000 dolara, šestina preduzećima osnovanim pre 2019. koja su konkurisala za grantove do 50.000 dolara za projekte digitalne transformacije ili razvoja inovacija, a ukoliko uz to planiraju nova zapošljavanja i izlazak na inostrano tržište, dva projekta mogu da računaju na bespovratna sredstva do 100.000 dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!