CENE ZAPRŽILE AJVAR: Cene neće padati, a proizvođači najavljuju i mogući rast
OMILjENA zimnica, ajvar, ove godine će zaljutiti i ispostiti kućni budžet.

Foto: A.Amižić
Njegova priprema u kućnoj režiji košta znatno više nego lane, jer je kvalitetna crvena paprika "na biranje", na zelenim pijacama, skuplja od 30 do 50 odsto ove godine. Za kilogram trenutno treba izdvojiti od 100 do 160 dinara.
Paradajz ima za trećinu više cene od lanjskih i košta od 80 do 200 dinara. Na kvantašima je povrće jeftinije. Stručnjaci ističu da cena neće padati, a proizvođači najavljuju i poskupljenje u narednom periodu, jer je nema dovoljno zbog suše.
Kod pripreme ajvara treba računati i da je boca ulja za 20 do 40 dinara viša u odnosu na prošli septembar i dostiže cifru od 200 dinara.
- Ko planira da pravi ajvar, bolje da požuri, jer se očekuje da će paprika biti skuplja, nema je dovoljno zbog suše - kaže prodavac na jednoj beogradskoj pijaci. - Cene neće biti niže. Evo, pre desetak dana je bila 70 dinara, a sada je od 100 do 160 dinara.
Na kvantaškim pijacama, crvena paprika na veliko širom Srbije košta od 80 do 120, a manje kvalitetna se može naći i za 70 dinara. Lošiji paradajz za kuvanje je na veliko od 50 do 60 dinara. Mnogi smatraju da i za to treba koristiti dobar plod, a njegova cena je od 90 do 130 dinara. Na beogradskoj "Veletržnici" ističu da je potražnja za paprikom u odnosu na prethodnu sedmicu povećana za 50 odsto, a za paradajzom za 25 procenata, zbog spremanja zimnice.
Agroekonomista Milan Prostran ističe da ovi plodovi imaju izuzetno visoku cenu ove godine i da ona neće padati.
- Kvalitetna paprika je 50 odsto skuplja nego lane - ističe Prostran. - Prošle godine koštala je od 80 do 100 dinara, a sada je 150, nedavno sam video da se prodaje i za 200 dinara. Paradajz je u odnosu na lanjski, skuplji za oko 30 odsto.
Prema njegovim rečima, najgore u ovoj situaciji prolazi potrošač zbog visokih maloprodajnih cena, a najmanje dobijaju domaći, manji proizvođači. On objašnjava da je poskupljenje hrane globalni trend na koji su uticali suša i situacija sa pandemijom.

Foto sajt Original Srbija
Na zelenim pijacama, već je počela i prodaja ajvara. Tako se 700 grama ovog proizvoda prodaje se od 800 do 1.000 dinara. Litar mlevenog paradajza u plastičnoj boci košta od 150 do 200 dinara.
Prostran industrijski ajvar smatra nekvalitetnim, a ocenjuje da će dobar, domaći, koji manji proizvođači pripremaju na tradicionalan način, biti veoma skup.
U MEGAMARKETIMA SKUPLjE
U TRGOVINSKIM lancima kilogram crvene paprike košta od 110 do 200 dinara, a paradajz se prodaje od 100 do 230 dinara. Raspon cena industrijskog ajvara je veliki u zavisnosti od kvaliteta. Tegla od 700 grama jeftinijeg proizvoda može se naći na akciji i za 330 dinara, ali 300 grama kvalitenog, premijum proizvoda košta i do 600 dinara. Za litar pasiranog paradajza treba izdvojiti od 100 do 420 dinara.
Preporučujemo

ZASTRAŠUJUĆE: Udar Iskandera ubio 70 pripadnika VSU, objavljen snimak (VIDEO)
RUSKA vojska je nanela udar operativno-taktičkim raketnim sistemom „Iskander“ na kamp za obuku ukrajinskih snaga u Sumskoj oblasti, pri čemu je, prema navodima Ministarstva odbrane Rusije, ubijeno do 70 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine (VSU), uključujući 20 instruktora.
20. 05. 2025. u 21:12

INCIDENT U DRUGOM KRUGU IZBORA U RUMUNIJI: Policija izvela predsedničkog kandidata sa biračkog mesta (VIDEO)
RUMUNSKI predsednički kandidat i lider nacionalističke stranke Alijansa za ujedinjenje Rumuna Đorđe Simion i favorit na prošlogodišnjim poništenim izborima, Kalin Đorđesku, policija je izvela sa biračkog mesta u Mogošoaji (predgrađu Bukurešta).
18. 05. 2025. u 09:54

HRVAT NA UDARU ZBOG IZJAVA: "Ukrajincima si dao otrovnu tortu, treba da te je sramota"
NA INTERNETU ne prestaju komentari na račun Marka Bošnjaka, a sve zbog njegovih izjava posle Evrovizije, na kojoj je pevač ove godine predstavljao Hrvatsku. Ranije su se na X-u pojavile optužbe da je vređao druge takmičare i da je tvrdio da Ukrajina ne treba da se takmiči na Evroviziji. Marko se ubrzo oglasio na Instagramu i sve objasnio.
21. 05. 2025. u 08:48
Komentari (1)