ZBOG MRAZA U BRAZILU KLJUČAĆE CENA KAFE: Poskupeće i kod nas krajem ove ili u prvom kvartalu 2022.
ŠOLjICA domaće crne ili instant kafe biće skuplja za potrošače u Srbiji već krajem ove ili u prvom kvartalu naredne godine, saznaju "Novosti".

Foto: Depositphotos
Tada će se uzastopni skok cena sirove kafe na svetskim berzama, koje iz meseca u mesec beleže nove rekorde, odraziti i na maloprodaju na našem tržištu. Ovo povećanje troškova, neće obradovati građane koji svakodnevno ispijaju svoj omiljeni napitak.
Do ovog poremećaja na globalnom nivou došlo je, jer su zbog nepovoljnih klimatskih uslova osušeni i oštećeni usevi u zemljama koje su najveći proizvođači ovog zrna, posebno u Brazilu, ali i zbog okolnosti izazvanih pandemijom. Kao što su "Novosti" najavile još u julu, poskupljenje kafe u Srbiji treba očekivati kada se potroše zalihe koje su kod nas obezbedili uvoznici i trgovci i počne nabavka novih količina po višoj ceni.
Izvršna direktorka iz kompanije "Nestle" za jugoistočno tržište Atana Škalko, ističe da na globalnom nivou cena sirove kafe i dalje raste u odnosu na prošlu godinu i da će to uticati i na srpsko tržište.
- Usled tih kretanja na svetskom tržištu, krajem ove ili u prvom kvartalu 2022. godine očekujemo povećanje cena u maloprodaji i u Srbiji - objašnjava Škalkova. - Glavni uzroci poskupljenja na globalnom nivou su smanjenje prinosa u zemljama najvećih proizvođača, kao i brojni problemi nastali usled pandemije, među kojima su i veći troškovi, otežana logistika, smanjenje radne snage, uticaj kursa i drugi faktori.
Koliko bi mogla da poskupi kafa u Srbiji, nismo uspeli da saznamo. Kompanije nisu voljne da se upuštaju u takve najave. Precizniju procenu mogu da daju uvoznici i trgovci kada sklope ugovore za nabavku novih količina, ili oni koji su to već učinili. Treba imati u vidu da će na korekciju cena uticati i ponašanje konkurencije i kupovna moć potrošača.

Foto arhiva
Međunarodna organizacija za kafu u svom poslednjem izveštaju za avgust, navodi da su u tom mesecu cene ove sirovine zabeležile deseti uzastopni rast od početka ove godine.
- Na to je uticala zabrinutost u vezi sa smanjenom ponudom zbog nepovoljnih klimatskih uslova u velikim zemljama proizvođačima i povećanje troškova prevoza, kao i ograničenja usled pandemije koja ometaju trgovinske tokove u Aziji - navodi se u tom dokumentu. - Cene arabike zabeležile su značajan rast, a kafe robuste umeren. Zabrinutost u vezi sa količinom sledećeg brazilskog useva, pogoršana nedavnim mrazom, dovela je do rekordno velike nestabilnosti cena na berzanskom tržištu.
SEDMOGODIŠNjI MAKSIMUM
CENE sirovog zrna arabike porasle su za 50 odsto u poslednjih godinu dana, ocenio je "Blumberg" prošlog meseca u svojoj analizi.
- One su dostigle sedmogodišnji maksimum, nakon što su suša i mraz oštetili useve glavnom proizvođaču, Brazilu i nagovestili smanjivanje svetskih zaliha za najmanje dve godine - navodi se u analizi. - Do rasta cena dolazi i zbog visokih troškova prevoza i nedostatka transportnih kontejnera, što nastavlja da pogađa globalne lance snabdevanja, smanjujući marže i podgrevajući strah od inflacije.
Preporučujemo

POLOVNjACI SKUPLjI I DO 5.000 EVRA: Velika potražnja povećala cene korišćenih vozila
02. 09. 2021. u 18:45

VUČIĆ SE HITNO OGLASIO IZ AVIONA: Stigla mi je fantastična vest od Đorđe Meloni (VIDEO)
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić oglasio se iz aviona i rekao da mu je stigla fantastična vest iz Rima.
04. 04. 2025. u 12:49

SRBI VIŠE NE MOGU DA PUTUJU BESPLATNO U OVU EVROPSKU ZEMLjU: Treba vam posebna dozvola, evo koliko košta
EVROPSKI državljani koji putuju u Veliku Britaniju od danas moraju imati digitalnu propusnicu za ulazak u zemlju, za koju britanska vlada tvrdi da će poboljšati bezbednost granica.
02. 04. 2025. u 10:16

"NEMOGUĆE JE POBEĆI OD TOGA": Zdravko Čolić prvi put o optužbama da voli muškarce
POZNATI pevač Zdravko Čolić (73) poznat je po tome što svoj privatni život čuva daleko od očiju javnosti. Ipak, jednom prilikom odlučio je da napravi izuzetak i otkrije nekoliko ličnih detalja koji su iznenadili njegove obožavaoce.
06. 04. 2025. u 11:39
Komentari (3)