CENA STRUJE PONOVO SKAČE: Energetska kriza još uvek traje, ovo je glavni uzrok najnovijeg poskupljenja u EU

Novosti online

22. 11. 2021. u 17:27

ENERGETSKA kriza, za koju se naivno pomislilo da je iza nas, se vraća u punom jeku.

ЦЕНА СТРУЈЕ ПОНОВО СКАЧЕ: Енергетска криза још увек траје, ово је главни узрок најновијег поскупљења у ЕУ

Foto: Depositphotos

Prema podacma Epeksa (evropske berze električne energije) cene električne energije su se u više evropskih zemalja počele ponovo da obaraju stare i postavljaju nove rekorde.

Kako je na svom Tviter nalogu objavio Havier Blas, glavni dopisnik za energetiku Blubmerg Njuza, cena za jedan megavat čas električne energije u Nemačkoj se popela na 241 evro, što je treća najveća cena ikada.

- Pored Nemačke, i druge zemlje će se sutra suočiti sa vanserijski visokim cenama struje, uključjući Francusku, Švajcarsku i Belgiju. Cene u Istočnoj Evropi i Balkanu su takođe na bolno visokim nivoima, što postavlja vlade u regionu u nezavidnu poziciju, napisao je Blas na Tviteru.

Sutrašnje cene struje

Prema podacima Epeksa, trenutne cene za sutrašnju struju su sledeće: Holandija 219,93 dolara po megavat času; Nemačka 241,87 evra po megavat času; Belgija 267,23 evra po megavat času; Austrija 266,39 evra po megavat času; Francuska 270,21 evra; Švajcarska 273,79 evra;

Zašto ponovo rastu cene struje?

Nekoliko svetskih medija i korporacija je uveliko upozorilo da će sa prvim padom temperature u Evropi, energetska kriza samo produbiti. Suštinski, kako se javlja veća potreba za grejanjem, u te svrhe odlazi veća količina energenata, stoji u saopštenju kompanije S&P Global.

Tako se dolazi u situaciju da bi se odogovorilo na kombinovanu potražnju i za grejanjem i za proizvodnjom električne energije rastu cene. Slučaj gasa, kako ruskog čije obećane dodatne isporuke mogu da se bukvalno zanemare, i norveškog kog nema dovoljno zbog velikih popravki na gasovodima, piše Blumberg.

Najveći snabdevač električnom energijom u Velikoj Britaniji, je pre deset dana upozorio 9 miliona svojih korisnika da se pripreme za hladniji period koji bi mogao da traje i do 6 nedelja.

Pored toga, hladnije vreme i sneg su pogodili i Kinu, te drugi najveći potrošač energenata na svetu takođe povećava svoje energetske apteite.

(Srbijadanas)

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!