USPEŠAN PRELAZAK NA E-FISKALIZACIJU: Poreska uprava započela terenske kontrole

Novosti online

06. 05. 2022. u 13:05

PRIMENA novog modela e-fiskalizacije postala je obavezna u Republici Srbiji od 1. maja, a na kraju prve nedelje primene ističemo da su obveznici pokazali odgovornost i na vreme prilagodili poslovanje ovom modelu, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

УСПЕШАН ПРЕЛАЗАК НА Е-ФИСКАЛИЗАЦИЈУ: Пореска управа започела теренске контроле

Foto: Instagram/Siniša Mali

Oni naglašavaju i da novi sistem prikazuje da manji broj obveznika ne poštuje zakon i da ne evidentira promet preko elektronskog fiskalnog uređaja, te da je Poreska uprava u četvrtak, 5. maja, započela terenske kontrole, koje su utvrdile određene nepravilnosti.

- Analizom rizika i obradom podataka iz novog sistema, Poreska uprava je odredila objekte za kontrolu u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Inspektori Poreske uprave su na terenu utvrdili da određeni obveznici ne posluju u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji i u skladu sa tim izrekli ukupno devet mera zatvaranja objekata, na 15 dana, zbog neposedovanja fiskalnog uređaja. Zabrana vršenja delatnosti se uvek prvi put izriče na 15 dana, zatim ukoliko se u roku od 24 meseca ponovo utvrdi nepravilnost onda na 90 dana, a ukoliko se nepravilnost još jednom ponovi - i na godinu dana. Zakonom o fiskalizaciji propisane su i novčane kazne - navode iz Ministarstva.

U novom sistemu je primećeno da postoji, na primer, obveznik koji poseduje objekte na nekoliko desetina lokacija širom zemlje, da je uzeo subvencije koje je davala država, a da još uvek nije čak ni zatražio bezbednosni element, te da samim tim nema ni fiskalni uređaj, odnosno nije još ni započeo proces e-fiskalizacije. Podsećamo da su obveznici imali šest meseci tranzicionog perioda da pređu na novi model, koji je trajao od 1. novembra 2021. godine do 30. aprila 2022. Takođe, Ministarstvo finansija i Poreska uprava kontinuirano su apelovali na obveznike da što pre počnu da evidentiraju promet preko novog fiskalnog uređaja.

E-fiskalizacija podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja, a potrebno je da svi obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi radili u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji. Skeniranjem QR koda kupci, odnosno korisnici usluga, mogu da provere da li je račun izdat u skladu sa zakonom, a uspostavljaju i vezu sa Poreskom upravom, te dobijaju informacije da li je njihov račun original, da li je prosleđen u Poresku upravu ili ne. Pozivamo građane da skeniraju račune i da na taj način pomognu državi u borbi protiv sive ekonomije.

Prednosti novog sistema

Prednosti koje donosi novi sistem su brojne, i za državu, i za privredu i za građane, jer se na taj način suzbija nelojalna konkurencija i omogućava efikasnija borba protiv sive ekonomije, olakšava poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent.

Ukida se trošak fiskalizacije/defiskalizacije kasa, godišnjih servisa fiskalnih uređaja, nestaje trošak kupovine i skladištenja takozvanih kontrolnih traka, ukida se pretplata kod mobilnih provajdera za GPRS.

Elektronska fiskalizacija je ključan projekat za uvođenje reda u naš fiskalni sistem, na kome su Ministarstvo finansija i Poreska uprava kontinuirano radili u protekle dve godine. Zahvaljujemo svim obveznicima koji su pokazali odgovornost i u zakonskom roku prešli na novi model, a ističemo i da će Poreska uprava u narednim nedeljama nastaviti kontrole poreskih obveznika po jasno određenim kriterijumima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili