TRAŽIMO NAJBOLJE REŠENJE ZA RADNIKE "FIJATA": Ministarka Darija Kisić o kragujevačkoj fabrici - uključićemo i Zavod za zapošljavanje

E. B. T.

17. 05. 2022. u 20:45

DRŽAVA i Ministarstvo rada angažovaće se da tokom transformacije kragujevačke fabrike "Fijat", do početka proizvodnje novog modela, nađu najbolje rešenje za zaposlene.

ТРАЖИМО НАЈБОЉЕ РЕШЕЊЕ ЗА РАДНИКЕ ФИЈАТА: Министарка Дарија Кисић о крагујевачкој фабрици - укључићемо и Завод за запошљавање

Foto: Tanjug

Rukovodstvo ove kompanije je iznelo jedno interno istraživanje o zainteresovanosti radnika za određene predloge koji se nude u ovom periodu, a nakon toga sledi socijalni program. On će biti sproveden u skladu sa zakonom, uz uključivanje u pregovore i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ovo je danas istakla resorna ministarka Darija Kisić, koja se dan ranije sastala sa predstavnicima sindikata i zaposlenima u "Fijatu" kako bi se našlo rešenje za aktuelnu situaciju u toj kompaniji.

- Tu smo i za medijaciju i za razgovore i sa radnicima i rukovodstvom fabrike, tako da će sve biti transparentno u narednom periodu - naglasila je ministarka. - To je politika koju zastupa i "Fijat", a mi smo tu kada bude iznet socijalni program da učestvujemo u pregovorima i da vidimo koje su to najbolje mogućnosti za zaposlene u datim okolnostima.

Pre nekoliko dana radnici ove fabrike dobili su informaciju da se privremeno zatvara zbog pripreme za početak proizvodnje automobila na električni pogon. Menadžment kompanije je ponudio zaposlenima da u naredne dve godine rade u nekoj od fabrika grupe "Stelantis" u inostranstvu. Kako su naveli radnici, ukoliko ne prihvate, sledi im otkaz. Nezadovoljni ponudom su u petak protestovali ispred fabrike u Kragujevcu. U nastojanju da se ova situacija reši, zaposleni su se u ponedeljak sastali sa ministarkom rada.

Predstavnik radnika u "Fijatu" Đorđe Milojević kazao je da će dobiti socijalni program do kraja maja i da očekuju radno angažovanje za one koji žele da ostanu da rade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)