SRBIJA IMA NEKOLIKO OPCIJA: Kakav može biti ishod pregovora Vučića i Putina? (VIDEO)

Novosti online

24. 05. 2022. u 10:48

UREDNIK ekonomske rubrike "Novosti" Dušan Stojaković govorio je danas u studiju televizije Pink o pregovorima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina o ceni gasa.

СРБИЈА ИМА НЕКОЛИКО ОПЦИЈА: Какав може бити исход преговора Вучића и Путина? (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Stojaković je rekao da postoji razlog za zabrinutost, i da je čitav svet u nekoj vrsti šoka zbog rata u Ukrajini.

- Ono što je za nas veliki problem je trenutak u kom se dešavaju pregovori o nekom novom gasnom aranžmanu sa Rusijom. U vreme kada sukob tinja, pa i pre, cene energenata su potpuno podivljale. I sada pričati o ceni, to je nešto što je najteže moguće - rekao je Stojaković.

On podseća da je i Putin rekao da trenutne cene gasa nisu realne i da su izazvane poremećajima na energetskom tržištu.

- Tokom korone Evropa je manje trošila gas, a onda je da bi napravila jedan brzi ciklus proizvodnje trošila samo gas iz svojih skladišta, koja su na kraju ostala prazna. Onda, kada je počela velika potražnja, cene rastu - ističe urednik ekonomske rubrike "Novosti".

Dušan Stojaković kaže da Srbija ima pred sobom nekoliko opcija.

- Prva opcija je da ovaj sadašnji ugovor, po kome plaćamo 270 dolara za 1000 kubika gasa, produžimo možda još za šest meseci, do Nove godine - rekao je on, a na pitanje voditeljke da li je moguće potpisati ugovor na duži period, Stojaković je odgovorio potvrdno, ali da sve zavisi od aranžmana.

- Pitanje je same cene i sigurnosti snabdevanja. Ono što bih ja, kao Srbin, u ovoj polureferendumskoj atmosferi, gde se ljudi opredeljuju za to da li su za Ruse ili Amerikance, ja bih zaista voleo da je naš prijatelj Bocan-Harčenko u svojim depešama jasno objasnio Kremlju u kakvoj situaciji se nalazi Srbija, kao jedina zemlja koja na ovom kontinentu nije uvela sankcije Rusiji - dodao je urednik ekonomske rubrike "Novosti".

Dušan Stojaković/Foto: Printscreen/Pink

Urednik ekonomske rubrike "Novosti" ističe da se nada da će taj ugovor biti najpovoljniji mogući u Evropi.

- Ukoliko ne bude takav, to će i nama biti jasna poruka kakav je odnos moćne Rusije prema nama. Nadam se da će pregovori biti dobri, i ukoliko dobijemo neku izuzetno povoljnu cenu, ne vidim razlog zašto se ne bi potpisao i neki dugoročniji ugovor, na pet ili deset godina, u kojem bi imali garanciju da ćemo imati dovoljno gasa barem iz tog izvora - rekao je on.

Stojaković poručuje, na pitanje kako pojedinci mogu da uštede tokom ove krize, da je neraspništvo nešto što je svako od nas trebalo da nauči još u svojoj kući.

- Zašto da gori svetlo u nekoj sobi ili da se greje prostorija u kojoj se ne boravi. Naravno, svako ko može, i nevezano za ovu krizu, bi trebalo da štedi, da ne baca novac na nepotrebne stvari, pošto uvek može da ga preusmeri na nešto što je bitnije - kazao je on.

Urednik ekonomske rubrike "Novosti" je dodao i da mi često potcenjujemo da je socijalistički sistem koji smo nasledili napravio infrastrukturu velikih gradova gde je centralno grejanje postavljeno tako da se svi stanovi ravnomerno greju.

- Nije moguće, kao što je sad moguće u novogradnji, da se napravi kalorimetar, gde je moguće videti kolika je potrošnja jedne stambene jedinice, u kojoj je moguće "zavrnuti" neke prostorije. Da bi se sad u nekim blokovima u Novom Beogradu uvelo plaćanje po potrošnji, za uobičajeni stan od 60 kvadrata bilo bi vam potrebno četiri ili pet kalorimetara. Zato što prolazi jedna cev kroz kupatilo, druga kroz kuhinju... Pitanje je kako bi se to uopšte očitavalo. Da li biste puštali ljude iz elektrana da dođu da vam to pročitaju - zapitao je Stojaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!