OTVORENI BALKAN - PARAF NA JOŠ ČVRŠĆU I BOLJU SARADNJU: Crnogorski premijer i predsedavajući Saveta ministara BiH prvi put na ovom skupu

V.N.

06. 06. 2022. u 07:00

DOLAZAK crnogorskog premijera Dritana Abazovića i predsedavajućeg Saveta ministara BiH Zorana Tegeltije, kao i usvajanja više sporazuma i memoranduma o saradnji u oblasti poreskih službi, turizma, kulture i obrazovanja biće najznačajnija dostignuća samita "Otvorenog Balkana" sutra i prekosutra u Ohridu.

ОТВОРЕНИ БАЛКАН - ПАРАФ НА ЈОШ ЧВРШЋУ И БОЉУ САРАДЊУ: Црногорски премијер и председавајући Савета министара БиХ први пут на овом скупу

Foto Tanjug

Prema oceni savetnika predsednika PKS Nenada Đurđevića, ovo može biti signal da će gosti iz Crne Gore i BiH razmotriti i aktivnije učešće u ovoj inicijativi, kako bi ona bila zaokružena sa svim ekonomijama Zapadnog Balkana i dala svoj puni efekat.

Pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Albanije Edija Rame, premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, Abazovića i Tegeltije, putem video-veze obratiće se i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, najavila je Vlada Severne Makedonije.

Kada je reč o memorandumima i sporazumima čije se potpisivanje očekuje, Đurđević kaže da se oni odnose na turizam, kulturu, saradnju poreskih službi tri države na razmeni informacija i boljoj povezanosti, kao i priznavanje kvalifikacija za određene delatnosti. Usvajanje identifikacionog broja i jedinstvene radne dozvole, prema njegovim rečima, najverovatnije će biti ostavljeno za sledeći samit, jer za njihovo donošenje u Ohridu nisu ispunjeni svi uslovi.

- Nedostaju određene zakonske pretpostavke za to u Severnoj Makedoniji i mi smo dobili uveravanje od premijera Kovačevskog da će se na tome raditi i da će to biti pripremljeno za sledeći samit, u septembru ili oktobru - kaže sagovornik Tanjuga.

Govoreći o važnosti potpisivanja memoranduma o priznavanju kvalifikacija za određene delatnosti, kao i izdavanju identifikacionog broja i jedinstvene radne dozvole, Đurđević kaže da će time biti stvoreni uslovi da zaživi jedinstveno tržište radne snage u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji i da ljudi koji imaju diplome iz određenih oblasti mogu nesmetano da rade.

PAHOR: SVI IMAJU KORIST

PREDSEDNIK Slovenije Borut Pahor izjavio je da podržava sve inicijative koje doprinose miru i stabilnosti u regionu, istakavši da "Otvoreni Balkan" ima potencijal da podigne ekonomsku saradnju na potpuno novi nivo, gde bi svi imali koristi i da bi doprineo da se svaka zemlja pojedinačno bolje pripremi za Evropsku uniju. Ova inicijativa, dodao je Pahor za "Albanijan post", nije alternativa članstvu u EU, kao što to nije nijedna regionalna saradnja.

DOZVOLE

ĐURĐEVIĆ navodi i da će radne dozvole, kada budu usvojene, važiti za sve radnike, pa i one angažovane na sezonskim poslovima.

- Što se tiče turizma i kulture, tamo ćemo povesti određeni broj kompanija i udruženja koja će da razmatraju mogućnosti organizovanja zajedničkog festivala, o popunjavanju turističke ponude kroz kulturni sadržaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!