SINIŠA MALI: Srbija dobitnik nagrade Pionir u oblasti zelenog finansiranja u 2021. godini (VIDEO)

Novosti onlajn

07. 06. 2022. u 10:47

REPUBLIKA Srbija dobitnik je nagrade „Pionir u oblasti zelenog finansiranja u kategoriji država za 2021. godinu“ (Sovereign Green Market Pioneer in 2021), koju dodeljuje organizacija Climate Bond Iniative, a ta nagrada je veoma značajna za nas jer nas svrstava u ekološki odgovorne države sveta, objavio je danas ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali.

СИНИША МАЛИ: Србија добитник награде Пионир у области зеленог финансирања у 2021. години (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

- Ako se nagrade i priznanja dobijaju u uslovima opšte neizvesnosti i ekonomske krize, to samo pokazuje da je država odradila dobar posao i da odgovorno vodi svoje građane putem napretka. Srbija, kao vodeća zemlja regiona, želi da posluži kao primer drugima u okruženju. Želimo da budemo predvodnici u sprovođenju Zelene agende i da svet prepozna tu našu nameru i viziju. Posvećeni smo ulaganju u ekologiju i zaštitu životne sredine i obezbeđivanju finansiranja zelenih projekata iz novih izvora finansiranja kao što je veoma aktuelno tržište zelenih obveznica - rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Foto: Printskrin Instagram/mali_sinisa

Ministar je podsetio da je Srbija prošle godine, u septembru, prvi put u svojoj istoriji emitovala zelenu evroobveznicu, u iznosu od jedne milijarde evra.

- Prvi put u svojoj istoriji, Srbija je emitovala zelenu evroobveznicu u iznosu od jedne milijarde evra, ročnosti sedam godina i mi smo zadovoljni i jako ponosni na to što smo uradili. Ne samo da smo pokazali da je Srbija ekološki odgovorna, već i da investitori prepoznaju potencijal ulaganja u zelene investicije u Srbiji, jer je interesovanje bilo ogromno. Ova evroobveznica emitovana je po najnižoj kuponskoj stopi ikada od 1 % i stopi prinosa od 1,26%, uz tražnju investitora koja je tokom aukcije premašila tri milijarde evra - podsetio  je Mali.

Ministar je najavio da je plan Vlade i Ministarstva finansija, da se bude u korak sa razvijenim svetom na tržištima kapitala te da se sprovode strategije, agende i javne politike koje nas pozicioniraju kao ozbiljnog igrača na tom tržištu.

On je dodao da se iz godinu u godinu sredstva za ekološke projekte u budžetu Srbije povećavaju, kao i da će budžet za narednu godinu predvideti finansiranje ekoloških projekata koji našim građanima treba da obezbede čistu vodu, vazduh i kvalitetniji život.

- Želimo zdravu sredinu za naše naraštaje. Reč je o projektima koji se odnose na izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode za piće i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, zaštitu od poplava, očuvanje biodiverziteta, kontrolu i prevenciju zagađenja, prikupljanje, preradu i reciklažu otpada, energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije - objasnio je Mali i dodao da će značaj zelenih obveznica u budućnosti biti sve veći.

Prema njegovim rečima, kao tržište u razvoju, veoma nam je važno da pokažemo svoju posvećenost zelenoj agendi kako bismo unapredili kvalitet života svih građana Srbije i doprineli globalnoj borbi protiv zagađenja i klimatskih promena. 

- Srbija je u poslednje dve godine, tokom kovid krize, uspela da ostvari rekordan privredni rast uz održavanje stabilnosti javnih finansija, a realizacija zelene agende postala je jedan od naših prioriteta. Ova nagrada nam daje podsticaj da budemo još bolji i da se još odgovornije posvetimo ovom cilju - zaključio je Mali. 

Climate Bonds Iniative je međunarodna organizacija koja promoviše ulaganja u projekte i sredstva neophodna za brzu tranziciju na ekonomiju sa niskim emisijama ugljenika i klimatskom otpornošću.

Nagrade, poput ove koju je dobila Srbija, dodeljuju se svake godine kako bi se proslavili napori i dostignuća organizacija i vlada koje su se istakle kao pioniri u održivom finansijskom sektoru, koje rade na rešavanju klimatske krize.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku