U ČETIRI BANKE KREDITI SKUPLJI: NBS sutra odlučuje o referentnoj kamatnoj stopi, građani strahuju od povećanja rate

B. CARANOVIĆ

08. 06. 2022. u 14:00

NA sutrašnjoj sednici Izvršni odbor Narodne banke Srbije ponovo će odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi. Tokom prethodna dva zasedanja, oba puta zaredom povećana je za po 50 baznih poena, čime je sa jedan odsto, koliko je bila poslednjih godina, porasla na trenutnih dva odsto.

У ЧЕТИРИ БАНКЕ КРЕДИТИ СКУПЉИ: НБС сутра одлучује о референтној каматној стопи, грађани страхују од повећања рате

Foto: Arhiva "Novosti"

Kako stručnjaci kažu, ako ponovo bude povećana, očekuje se jači uticaj na cene kredita sa varijabilnom kamatnom stopom. Prve četiri banke već su korigovale cene kredita i posle prethodnih podizanja referentne kamatne stope.

Uz to, ove nedelje zaseda i Evropska centralna banka. Očekuje se dalje povećanje kamata kako ECB, tako i američkog FED, pa građani koji otplaćuju oko 140.000 stambenih kredita, od kojih je većina u evrima, strahuju da će im i te rate biti veće.

Pod uticajem prethodna dva podizanja referentne kamatne stope NBS, nekoliko banaka koje posluju na našem tržištu već su korigovale kamate dinarskih, ali i kredita indeksiranih u evrima. Dok su kamate za keš kredite u pojedinim ustanovama povećane sa sedam na 8,08 procenata, kod drugih je uvedena naknada za obradu zahteva od jedan odsto, efektivna kamatna stopa, fiksna, porasla je na 12,69 procenata, a promenljiva na 11,59 procenata.

Banke koje su do sada važile za one sa najatraktivnijim kamatama, sada su podelile pozajmice na one sa i bez osiguranja, a novina je da sada polisu osiguranja plaća klijent, umesto kao do sada - banka. Kada su u pitanju stambeni krediti indeksirani u evrima, neke banke beleže povećanje nominalne kamatne stope za pola procenta.

REFERENTNA U EVROPI

PREMA poslednjim podacima na sajtu NBS, pre sledećeg zasedanja, referentna kamatna stopa Evropske monetarne unije je nula. Tolika je i Japanu, Bugarskoj i u BiH. U Hrvatskoj je 0,05, 0,35 odsto u Australiji, 0,25 u Švedskoj, a 0,75 do jedan u SAD. U Velikoj Britaniji je jedan, u Kuvajtu dva. Negativnu referentnu kamatnu stopu imaju Danska i Švajcarska. U Mađarskoj, Češkoj i Poljskoj je više od pet odsto, u Kini i Indiji oko četiri, u Rumuniji 3,75. U Rusiji je referentna kamatna stopa 11 odsto, u Belorusiji 12, a Turskoj 14 procenata.

Kako ekonomisti objašnjavaju, porast referentne kamatne stope utiče najviše na zajmove sa varijabilnom kamatom, kojih je oko 90 odsto. Smatraju da se neće direktno preliti na cene kredita, već da će banke postepeno unositi izmene, kako im bude dospevale šestomesečno usklađivnje sa referentnom kamatnom stopom.

- Kao mera zauzdavanja inflacije, NBS podiže referentnu kamatnu stopu da bi se smanjila tražnja za novcem - kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. - Tražnja za kreditima se smanjuje tako što se povećava njihova cena i to je deo monetarne politike centralnih banaka, uključujući i našu. To je signal da krediti treba da budu skuplji. Šta će biti sa ECB i da li će ona ići ka restriktivnoj monetarnoj politici, to ćemo videti. Moglo bi da se dogodi da rata na stambeni kredit, od recimo 30.000 evra na 15 godina, poraste za oko pet evra.

Dužnici sa varijabilnom kamatom prate belibor - tromesečnu dinarsku međubankarsku kamatu. Međugodišnja kamata u Srbiji je 8,8 odsto, a kamata na gotovinske kredite u proseku oko šest do sedam odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)