POTPISAN BITAN UGOVOR SA MAĐARIMA: Srbija će moći tokom zime da skladišti gas u Mađarskoj

Novosti online

10. 06. 2022. u 12:00 >> 12:41

MINISTAR finansija Srbije Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su danas Memorandum o razumevanju o nastavku saradnje u oblasti energetike, čime je privredi i građanima osigurana bezbednost i sigurnost u snabdevanju energentima pred nastupajuću zimu.

ПОТПИСАН БИТАН УГОВОР СА МАЂАРИМА: Србија ће моћи током зиме да складишти гас у Мађарској

Foto: N. Skenderija

Tom prilikom su potpisani i ugovori o nabavci i o skladištenju gasa u Mađarskoj.  Ti ugovori su potpisani između JP „Srbijagas“ i MVM CEEnergy Zrt, a potpisali su ih generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović i predstavnici navedene mađarske kompanije, Gabor Orban i Laslo Frič.

Ministar Siniša Mali rekao je da ceo aranžman obuhvata i gas, struju i sirovu naftu, te da je Srbija, ovim ugovorima sa Mađarskom, dogovorila da tokom predstojeće zime uskladišti 500 miliona kubika gasa. Kako je dodao, predviđena je  i saradnja u drugim oblastima energetike, kao što su snabdevanje naftom i električnom energijom.

Foto: N. Skenderija

Siniša Mali je, nakon potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije, izjavio da je Srbija na vreme obezbedila energente za građane i privredu, i da niko ne treba da razmišlja o zimi, jer je država nekoliko meseci ranije,  razmišljala o tome i obezbedila snabdevenost.

„Osim sporazuma koji smo potpisali ministar Sijarto i ja, potpisani su i konkretni ugovori o skladištenju i nabavci gasa, kako smo najavili 25. maja u Budimpešti. Potpisali smo ugovor o skladištenju i kupovini 500 miliona kubnih metara gasa.  Mi ćemo zakupiti dva skladišta u Mađarskoj i od 1. jula ćemo krenuti da punimo ta skladišta, i u naredna tri meseca, sa oktobrom zaključno, ćemo ih popuniti. Od 1. oktobra ćemo imati priliku da povlačimo taj gas. Na taj način mi smo obezbedili neophodan gas za privredu i građane za predstojeću  zimu“, rekao je Mali.

Ministar je dodao da će nam biti omogućeno da povlačimo po tri miliona kubika dnevno gasa u oktobru, po šest miliona kubika od novembra do februara, i u martu tri miliona kubnih metara gasa. 

Foto: N. Skenderija

„Imamo u Banatskom dvoru naše skladište gasa i danas tu imamo oko 200 miliona kubnih metara gasa na raspolaganju, a u sledećih 55 dana napunićemo do ukupno 270 miliona kubnih metara gasa.  Sa 500 miliona kubnih metara gasa iz Mađarske, od oktobra do aprila, mi ćemo u potpunosti obezbediti potrebne količine gasa za funkcionisanje privrede, za domaćinstva i za građane“, podvukao je Mali.

On je podsetio da je dogovor brzo postignut, samo dve nedelje nakon njegovog susreta sa mađarskim šefom diplomatije u Budimpešti, ali i nedavnog susreta Orban-Vučić na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Mali je najavio da će aranžman biti finansiran delom iz budžeta Srbije, a delom iz kredita OTP banke i Eksim banke Mađarske.

Foto: N. Skenderija

„Ovaj sporazum podrazumeva saradnju i kada je u pitanju nabavka sirove nafta i zajedničke električne energije od trećih strana. Predviđa se i izgradnja interkonektora između Srbije i Mađarske kako bi se obezbedio dovoljan kapacitet dalekovoda za prenos električne energije. Predviđena su i zajednička ulaganja u obnovljive izvore energije i još čvršća saradnja između naše i mađarske elektroprivrede“, rekao je Mali.

On je naveo da su projekti iz obnovljivih izvora energije veoma važni za Srbiju, kao i dalji razvoj distributivne mreže.

Mali je poručio da je ovde reč o čvrstoj sinergiji dve zemlje, koja daje benefite obema stranama.

„Ovo je veoma važan sporazum u uslovima kada imate veliku neizvesnost  i najveću energetsku krizu u svetu. Ova saradnja nije jedan plus jedan jednako dva, nego jedan plus jedan, koji zbog sinergije, daje mnogo više od ta dva i zato smo ovde. Hvala ministru Sijartu, predsedniku Vučiću i predsedniku Vlade Mađarske Orbanu“, rekao je Mali.

On je dodao da će na ovaj način biti umanjene potencijalne negativne posledice koje sukob u Ukrajini donosi, i ostale neizvesnosti koje mogu da nastupe u budućnosti.

Mali je poručio da Srbija ima stabilne javne finansije i da pokušava, isto kao i ranije, da veći deo tereta krize, preuzme na sebe.

„Nakon tri godine svetske krize, koja je krenula sa kovidom, pa evo sada i energetska kriza, sukob u Ukrajini, veliki problemi su u snabdevanju, ali činimo sve da te negativne posledice krize budu što manje po građane Srbije“, poručio je Mali.

On je naveo da naša zemlja čini sve da se građanima olakša život u ovom teškim vremenima.

„Imamo zamrznute cene osnovnih životnih namirnica, i dalje kontrolišemo cenu goriva na pumpama, nema promene cene struje i gasa. Opet je država preuzela najveći teret krize na sebe.  Trudimo se na sve načine da održimo potrebnu stabilnost. Udeo javnog duga nam je 52,1 odsto BDP. Potpuno smo stabilni i daleko smo od nivoa javnog duga od 60 odsto (kriterijumi Mastrihta), imamo novca na računu. Stopa rasta naše privrede u prvom kvartalu bila je 4,4 odsto, a u drugom kvartalu očekujemo oko 3,7 odsto. Nemamo ni blizu recesiju kao što imaju druge razvijenije zemlje od Srbije“, kazeo je Mali.

Prema njegovim rečima, u potpunosti smo stabilni, i trudimo se da zadržimo tu stabilnost u što dužem vremenskom periodu.

„Meni je važno da građani znaju da smo obezbedili potrebne količine gasa ovim sporazumom i hvala ministru Sijatru na posvećenosti, energiji i prijateljstvu koji je pokazao prema Srbiji“, zaključio je Mali.

Ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto ocenio da ovi ugovori obezbeđuju nesmetano snabdevanje gasom u Srbiju, i jačaju poziciju Mađarske u oblasti energetike u celom regionu.

Dodao je da je međudržavnim sporazumom dogovoreno i povezivanje elektroenergetskih tržišta dve zemlje, tako što će do 2028. godine biti izgrađen novi dalekovod između Subotice i Šandorfalve u Mađarskoj. To će između Srbije i Mađarske povećati kapacitet sa sadašnjih 1.000 megavata struje na 1.500 megavata.

On je rekao i da nikada niko do sada nije pomislio da će doći do krize ovakvih razmera i nesigurnosti, kada je reč o sankcijama i snabdevanju energentima, i da će doći do ovako jedne kritične tačke.  Sijarto je rekao da se sada u svetu više ne govori o ceni već samo da li se može nabaviti količina energenata. Sijarto je dodao da će se kroz ovo savezništvo obezbediti sigurno snabdevanje građana Srbije i Mađarske.

Nakon potpisivanja ugovora u Vladi Srbije, ministri Mali i Sijarto obišli su Beograd na vodi i novoizgrađenu Kulu Beograd.

Vučić sa Sijartom: "Posebno smo razmatrali pitanja tranzitnih kapaciteta, kao i snabdevanja gasom"

Peter Sijarto se ranije sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Sa velikim prijateljem Srbije, ministrom Peterom Sijartom razgovarao sam o regionalnoj situaciji i istakao potrebu za još bližom saradnjom u oblastima energetike i zajedničkih infrastrukturnih projekata, kao i o konkretnim koracima u cilju njihove realizacije - objavio je predsednik na svom Instagram profilu.

Foto: Printskein/buducnostsrbijeav

- Posebno smo razmatrali pitanja tranzitnih kapaciteta, kao i snabdevanja gasom i konstatovali da je nesmetani tranzit energentima između naše dve zemlje još jedan dokaz izuzetne, odgovorne i prijateljske saradnje Srbije i Mađarske. Ponovio sam iskreno i trajno opredeljenje Srbije da unapređuje odnose sa Mađarskom, koji su sada na najvišem nivou u istoriji zahvaljujući i posvećenosti i otvorenosti vlade premijera Viktora Orbana za bilateralnu saradnju - izjavio je Vučić.

- Zahvalio sam ministru Sijartu i premijeru Orbanu na doslednoj i snažnoj podršci Mađarske evrointegracijama Srbije, koju ističu uvek i na svakom mestu - istakao je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OVO SU NOVE CENE GORIVA: Evo koliko ćemo narednih sedam dana plaćati benzin i dizel