MALI GOST TV PINK: "Porez je Sveto pismo - uzimajte fiskalni račun"

Novosti online

14. 06. 2022. u 08:36

MINISTAR finansija Siniša Mali gost je Jutarnjeg programa TV Pink.

МАЛИ ГОСТ ТВ ПИНК: Порез је Свето писмо - узимајте фискални рачун

Foto: Printskrin

Mali govori o svim aktuelnim temama.

Ministar govori o izdvajanjima države, javnih preduzeća i drugih institucija, u poslednjih deset godina, za sportske klubove Crvenu zvezdu i Partizan.

- U proteklih par dana smo uradili detaljnu analizu poslovanja, ovde se radi o jednom nasleđenom problemu, problem je navika da država mora odmah da pomogne - kazao je Mali i dodao da je "porez Sveto pismo".

- Sve se finansira iz poreza, zato mi je veoma važno da svaki građanin uzme fiskalni račun - dodaje Mali i kaže da želi da razvije svest ljudi da je porez važan.

U periodu od 2012. do 2022. godine

KK Crvena zvezda od države dobila je 26 miliona evra

KK Partizan dobio 24,4 miliona evra

KK Crvena zvezda duguje za porez 96,6 miliona dinara, dok KK Partizan duguje 649,7 miliona dinara

- To je ukupno dugovanje od 750 miliona dinara, što je oko sedam miliona evra, a za taj novac mogu da se izgrade tri vrtića, mogu da se kupe autobusi, da se angažuju dodatni policajci da čuvaju decu u školama, mogu da se obnove parkovi... To su zaista ogromne cifre. Neko ko vam nije izdao fiskalni račun kupio je dva džipa, putuje, kupio je kuću... Mi smo u protekle tri godine preuzeli teret krize na sebe, ali to ne pada sa drveta - kazao je ministar.

- Ko ne plati porez na štetu je svih nas, ja se nerviram, predsednik Vučić, premijerka Ana - dodaje Mali.

FK Crvena zvezda u periodu od 2012. do 2022. godine od države je dobio 17,6 miliona evra, ako dodate ugovor sa Gaspromom dolazite do cifre od 63,4 miliona evra od države i sponzora.

FK Partizan dobio je u tom periodu 14 miliona evra.

- Tu je velika razlika, 50 miliona evra je razlika u odnosu na Zvezdu. Vučić i ja smo se složili da treba da nađemo stranog, dobrog, jakog sponzora i za Partizan, da ga podrži u narednih 5 do 10 godina - dodao je ministar.

Dug FK Zvezde je 859,7 miliona dinara, dok je dug Partizana milijardu i 299 miliona dinara.

Mali je zatražio podršku građana da razumeju da svaki dinar neplaćenog poreza ide na štetu svih nas.

- Svi moramo da shvatimo da je porez sveto pismo. Tako je u svim zemljama sveta i tako mora da bude i u Srbiji, a ne kao do sada – kako ćemo, lako ćemo, pa kada zatrebaju lekovi, respiratori, pomoć od 100 evra i sve ostale pomoći, nije važno odakle, sve mora odmah. To je siva zona i zato smo krenuli u novi sistem fiskalizacije. Protekle tri godine smo pokazali da znamo, da možemo da pomognemo, ali mora da se zaradi. Dobro nam ide privreda. Dve godine zaredom prvaci smo u Evropi kada je u pitanju stopa rasta – ove godine, u prvom kvartalu stopa rasta je 4,4 odsto, a u drugom će biti 3,7 ili 3,8 procenata. Rastemo, imamo veće prihode od poreza, ali nažalost, porez ne plaćaju svi. Zato je važno da kroz ovakve primere, kroz sport pokažemo da neke stvari treba da promenimo - rekao je Mali.

Napomenuo je da je država izdvojila i novac kako bi pomogla i druge sportske klubove u zemlji, pored Zvezde i Partizana.

- U poslednje dve godine izdvajali smo novac za više od 300 klubova, da pomognemo sve sportove u Srbiji. Ponovo ćemo izdvojiti 10 miliona evra do kraja godine, ako budemo imali novca. Gradimo stadione, evo sada završavamo u Zaječaru, do marta u Leskovcu, u Loznici takođe. Gradi se i Nacionalni odbojkaški centar u Beogradu. Radimo i gradimo uprkos krizi, nijedan od tih projekata, uključujući 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica nije stao. Ali, da bi to izgradili, stvorili lepšu, bolju i uređeniju Srbiju, još jednom ponavljam – porez je sveto pismo! Apelujem na građane da uzimaju fiskalne račune, imaju QR kodove, mogu preko telefona da provere da li je račun ispravan - rekao je on.

Mali je objasnio da sa fiskalnim računom, mi štitimo sebe, svoju državu, obezbeđujemo dovoljno novca da budemo stabilni i u ovim teškim uslovima.

- Svi treba da znamo da smo tu da pomognemo, ali mora da se uvede red u poslovanju sportskih klubova. Ako treba da ulažemo i dalje, tako sam rekao i predsedniku Vučiću, onda je potrebna kontrola finansija. Porez mora da se plati, a klubovi treba da budu primer, a ne da samo ispostavljaju zahteve – dajte novac, morate da pomognete, a državi kada treba da se plati porez – onda ništa. Još jednom ću ponoviti – porez je sveto pismo - zaključio je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)