SVE SMO ZADUŽENIJI: Poslednji izveštaj - bankama dugujemo više od 27 milijardi evra

B. Ca.

29. 06. 2022. u 11:00

UKUPAN dug stanovništva i privrede bankama porastao je na 27,5 milijardi evra.

СВЕ СМО ЗАДУЖЕНИЈИ: Последњи извештај - банкама дугујемо више од 27 милијарди евра

Foto N. Fifić

Uprkos inflaciji i poskupljenju pozajmica, građani i privreda su se za mesec dana zadužili za 17,4 milijarde dinara više, a za godinu dana od banaka smo pozajmili još oko 286 milijardi dinara. Ovo su pokazali poslednji podaci iz kreditnog izveštaja Udruženja banaka Srbije.

Prema ovoj statistici, do kraja maja stanovništvo je dugovalo bankama po osnovu raznih kredita oko 11,6 milijardi evra, oko 15,3 milijarde evra zadužila su se pravna lica, a ostalih oko 600 miliona evra vraćaju preduzetnici. Kada je reč o problemima u otplati obaveza, oni su nastavli da se smanjuju, a time je i docnja iz godine u godinu sve manja.

U proseku su se građani i privreda u prethodnih godinu dana zaduživali po 800 miliona dinara svakog dana!

Foto N. Fifić

Najveći deo zaduženja od 3.238 milijardi dinara na kraju maja činili su gotovinski krediti - 47,5 odsto. Sledeći iza njih po količini novca su stambene i pozajmice za adaptaciju, koje čine 42,2 odsto duga, a ostatak od oko 10 odsto raspodeljen je na potročaške, poljoprovredne i ostale.

- Pravna lica su se zadužila 9,7 odsto više nego godinu dana ranije, ukupno 1.796 milijardi dinara (oko 15,3 milijarde evra) - podatak je iz Kreditnog izveštaja UBS.

- Stanovništvo je povećalo dug za 9,8 odsto i otplaćuje 1.371milijardu dinara (oko 11,4 milijarde evra). Preduzetnici duguju za 7,5 procenata više nelo lane - ukupno 70.333 miliona dinara.

Za razliku od trenda prethodnih meseci, najveći skok kada je reč o kreditima koje vraća stanovništvo beleže stambeni i krediti za adaptaciju. Od prošlog maja ove pozajmice uvećane su za 14,5 odsto. Prema podatku UBS, trenutno građani otplaćuju 151.771 stambeni kredit. Gotovinski su porasli za 11,2 procenta, poljoprivredni za 6,9 odsto a potrošački za 3,4 odsto. Za mesec dana, od kraja aprila do kraja maja i stambeni i keš krediti porasli su za 0,8 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!