CENA GASA U EVROPI NEZAUSTAVLJIVO RASTE: Na londonskoj berzi 1.820 dolara za 1.000 kubnih metara

Tanjug

05. 07. 2022. u 10:01

CENA gasa u Evropi porasla je danas na skoro 1.820 dolara za 1.000 kubnih metara na otvaranju trgovanja, prema podacima sa londonske ICE berze.

ЦЕНА ГАСА У ЕВРОПИ НЕЗАУСТАВЉИВО РАСТЕ: На лондонској берзи 1.820 долара за 1.000 кубних метара

Foto: Printskrin

Gas za avgustovsku isporuku ugovaran je na holandskom TTF čvorištu po ceni od 1.819 dolara za hiljadu kubika, što je 168,5 evra za megavat-sat (MWh) po trenutnom kursu evra prema dolaru, prenosi agencija Tass.

Od početka današnjeg trgovanja cena gasa je porasla za više od 3,0 posto.

Cene kvota za gas u Evropi u poslednja četiri dana tuku istorijske rekorde zbog straha da izvoz ruskog gasa bude obustavljen.

Najviša cena gasa u istoriji dostignuta je 7. marta – 3.892 dolara za hiljadu kubnih metara.

Cene prirodnog gasa u Evropi ponovo dostižu najviše nivoe od marta ove godine usled smanjenja ruskih isporuka i najavljenog štrajka radnika u gasnim kompanijama u Norveškoj, koja je glavni snabdevač Starog kontineta energijom.

Cene gasa za isporuku u avgustu (fjučers ugovori) skočile su danas na trgovinskom čvorištu TTF u Holandiji za čak 10 procenata, dostižući nivo od 1.722 dolara za hiljadu kubnih metara, ili 161,5 evra po megavat-satu (MWh) za domaćinstva, prenosi Raša tudej.

Planirani štrajk radnika na gasnim poljima u Norveškoj preti da smanji dnevni izvoz gasa iz te zemlje, strateški važnog snabdevača Evrope, za skoro 13 posto, što će pojačati pritisak na tržištu na kojem već vlada ograničena ponuda zbog manjih isporuka iz Rusije.

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU: Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)