VUČIĆ NA SPAJANJU MOSTA PREKO SAVE: Od Beograda do Šapca stizaćemo za 40 minuta (VIDEO)

Novosti online

25. 07. 2022. u 09:10

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić posetio je Šabac, gde je prisustvovao spajanju mosta preko Save (deonica 2), u okviru projekta izgradnje auto-puta Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica.

ВУЧИЋ НА СПАЈАЊУ МОСТА ПРЕКО САВЕ: Од Београда до Шапца стизаћемо за 40 минута (ВИДЕО)

Foto: V. M.

U obilasku su ga pratili ministar Tomislav Momirović, direktor Koridora Aleksandar Antić i v. d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

- Most je prelep - rekao je predsednik po dolasku.

– Nije uvek lako i jednostavno ovako nešto obezbediti, ali se to sve finansira iz budžeta Srbije. Kada finansirate jedan ovako krupan, veliki i skup projekat, onda to govori o snazi jedne države – rekao je Vučić.

- Od Beograda do Šapca stizaćemo za 40 minuta, neće biti potrebno sat i deset minuta. Smanjiće se broj saobraćajnih nesreća, ovo je od ključnog značaja - rekao je on.

Foto: V. M.

Predsednik je potom istakao da je projekat Jadar mogao da bude razvojna bomba za celo Podrinje i Loznicu.

– Projekat Jadar je mogao da bude razvojna bomba za celo Podrinje i Loznicu, Loznica je mogla da ima budžet 150 miliona evra, da ljudi žive pet do deset puta bolje danas, ali sam sam kriv što sam podlegao pritiscima, koji su pomalo i indukovani spolja. Brzo se razvija Loznica, ali nedovoljno brzo. Ali ovo je velika stvar - napomenuo je Vučić.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik je naglasio koliko je srećan što je ovaj projekat završen za samo dve godine.

- Veoma sam srećan što smo za samo dve godine uspeli da završimo ovaj most na Savi, da spojimo poslednjom betonskom kockom dve obale Save kod Šapca. Put Ruma—Šabac završićemo pre kraja sledeće godine, to je velika stvar za Novi Sad, Beograd, ali i celu Mačvu, Podrinje. Otvorili smo radove na putu Šabac—Loznica, Loznica je bolju eksproprijaciju odradila. Za dve godine i tri četiri meseca trebalo bi da Loznica bude završena i kompletna saobraćajnica. Srbija nije ista zemlja, tim ljudima će biti mnogo bliži i Novi Sad, Beograd. Ovaj most je jedno malo remek-delo. Ja nisam gledao nijedan most kako se pravi, ovde sam to video i tehničko-tehnološki. Čini mi se da je u vašem interesu da požurite, da vam materijal ne bi bio skuplji, a naravno i u našem da se to što pre završi – rekao je Vučić.

- Gas je opet poskupeo, jedino je nafta malo pala, rašće cene energenata, samim tim i materijali će da poskupe. Čestitam svima koji su verovali da su promene moguće. Zadovoljan sam ovim što Srbija danas radi - rekao je on.

Foto: V. M.

Pitanja novinara

Izjava ambasadora Kristofera Hila i formiranje Vlade

- Nisam tu da ispunjavam želje, narod i građani se pitaju. Oni žele srpsku vladu. Drago mi je što je Hil rekao da se neće mešati u izbor ministra. Uvek je bitno da pokažemo poštovanje prema Americi, Srbija je na evropskom putu, ali će čuvati svoje vrednosti i neće gasiti svoja tradicionalna prijateljstva po bilo čijem nalogu- rekao je.

O pozivu na hapšenje u hrvatskim medijima

- Ja sam se ponudio da me uhapse. Šta je bio problem? Zamislite šta bi bilo u EU da smo izmislili da je Plenković tukao zatvorenike. Cela akcija je osmišljena misleći da će postići efekat zastrašivanja i da neću otići u Jasenovac zbog toga. Ne ineteresuju me Dubrovnik i Rovinj. Za mene je važan Jasenovac, Smiljane, tamo su Teslu proglasili za Hrvata. Što se mene tiče, hapšenje je ok, ali branićemo antifašističko lice Srbije, neće me ućutkati.

- Mnogo stotina Srba je izginulo u odbrani zemlje od nacizma i fašizma, pre svega oličenog u ustaškom pokretu.

Foto: V. M.

O odnosima unutar SNS-a

– Pitali su me neki je l’ to išlo preko Novice Tončeva, ja sam rekao ne bi socijalisti nešto da pričaju sa strane, nikada to oni ne rade. Ja volim SNS, mislim da je doprineo ključnim promenama, najvećim i najvažnijim u istoriji Srbije. Da li su svi u SNS-u dobri, naravno da ne, posebno u partiji takve veličine, videćete nakon izbora Vlade da ima onih koji tu partiju nikada nisu poštovali jer im je bila važna samo njihova uloga, a ne šta će Srbija da radi. Ja znam sve slabosti i u sve, kao i svoje što poznajem, SNS je uz sve te slabosti najbolja politička organizacija u zemlji. Oni imaju jednu želju, a ja imam neke druge poglede u budućnost i da posle nekog vremena treba da razumete da niste večiti i da drugim ljudima morate da obezbedite prostor – rekao je on.

 

O kampanji u hrvatskim medijima

– Što se tiče hrvatske kampanje, svaki dan je. Ja ih razumem i neće to prestati. Ne traje to 10 dana već godinu dana. Ja sam to govorio, ali to nikoga ne interesuje. Oni bi da se priča samo o Dubrovniku i Rovinju. Vučić ne priča o slanom moru, već o srpskim žrtvama i neće da dozvoli da nacistička zlodela prođu tako kao da se nikad nisu dogodila. U te lične kampanje mržnje, s tim nemam nikakav problem. Oni imaju kopi-pejst tekstove protiv mene. O njihovim sposobnostima neću da govorim, to je posao za hrvatske građane. Posle toliko godina sam tako „glup i tupav” uspeo da stignem Hrvate. Mene i dalje neće da zanima ni teritorijalno more, ni da li sunce ide uz malvaziju, zanimaće me žrtve srpskog naroda i da niko ne gazi po žrtvama, koje su stravične bile – istakao je Vučić.

- Mene neće nikad interesovati Rovinj, zanimaće me žrtve srpskog naroda- naglasio je Vučić.

Predsednik se dotakao i krize u svetu, koja se odražava na troškove i cene energenata.

- Važno je da se spremimo što više. Utiskujemo gas u Mađarsku. Snalazimo se pre zime za ovu trećinu koju nismo dobili od Rusa, a koju moramo da kupimo po većim cenama - rekao je Vučić.

- Struja je otišla u nebesa. Svi se hlade, greju, 461 evro je danas, a mi je prodajemo za 40, ovih dana potrošnja je kao zimi, jer klima radi svuda, to je novi standard kojeg niko neće da se odrekne, što je logično. Videćemo šta će biti, da li ćemo morati da štedimo kao Evropljani ili ćemo uspeti da izguramo bez toga. Nova vlada će morati da donosi te procene - naglasio je predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!