NEMAČKA STRAHUJE OD PROTESTA: Energetska kriza potresa Evropu, a svi se plaše predstojeće zime

Novosti online

13. 08. 2022. u 15:57

NEMAČKI političari strahuju da bi rast cena energenata mogao dovesti do građanskih protesta tokom zime.

НЕМАЧКА СТРАХУЈЕ ОД ПРОТЕСТА: Енергетска криза потреса Европу, а сви се плаше предстојеће зиме

Foto: Tanjug/AP Photo

U toj zemlji se priprema sveobuhvatan paket mera s ciljem uštede energije – te država moli građane da smanje potrošnju.

Kakav će biti ishod energetske krize zavisi od politike. Da li će mere štednje izazvati solidarnost ili otpor biće jasno tek kada stignu računi, i to tokom zime.

Ipak, nemački kancelar Olaf Šolc ne želi da čeka, što se vidi iz njegove izjave prošlog meseca da su rastući troškovi grejanja poput "bureta baruta za društvo". Javnim eksponiranjem tog problema, kancelar i njegova vlada pokušavaju da spreče izbijanje nemira u zemlji.

- Time što opisuje energetsku krizu kao bure baruta, kancelar pokušava da pripremi teren za ključne odluke - rekao je Rikardo Kaufer, profesor političke sociologije na Univerzitetu u Grajfsvaldu.

Kaufer je dodao da Šolc tako pokušava da privoli potencijalno komplikovane aktere na kompromis.

Drugim rečima, nemački kancelar tako signalizira koalicionim partnerima, političkoj opoziciji, poslovnom i civilnom društvu, da svako neslaganje oko političkih mera čini štetu državi.

Bundestag je već usvojio zakon kojim se najugroženije stanovništvo želi poštedeti velikih skokova cena. Istovremeno, nemačkim komunalnim preduzećima će biti dozvoljeno da deo dodatnih troškova energije prebace na potrošače.

Takvim potezima vlasti demonstriraju "hod po tankoj žici". Vlada želi pomoći domaćinstvima, posebno onim ljudima sa niskim primanjima, ali pitanje je koliko će građani biti motivisani da štede energiju.

 

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova rekli su da se, u zavisnosti od toga u kojoj meri  troškovi i snabdevanje energijom budu opteretili društvo, mogu očekivati protesti istih razmera kao i oni koji su organizovani protiv mera za suzbijanje koronavirusa.

- Možemo pretpostaviti da će populisti i ekstremisti ponovo pokušati da utiču na proteste na svoj način - izjavila je portparolka MUP-a i dodala da ekstremistički akteri i neke grupe u Nemačkoj mogu izazvati nemire, ako im to "dozvole" odgovarajući uslovi vezani za krizu u društvu.

Savezna policija, koja je u nadležnosti MUP-a, kaže da za sada nema uvid u konkretne pretnje vezane uz energetsku krizu.


BONUS VIDEO: Reporter "Novosti" na pozicijama ruske vojske
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)