"Када помислите шта све треба да се уради да бисте добили добар кисели купус у кућној варијанти, колико је то малтретирање, онда није много скупо"? Ово може да каже неко ко нема појма о томе о чему прича. Од материјала који се користи ту је купус (50 дин/кг на мало а на велико максимално 30 дин/кг), мање од кашичице соли (за 1 кг купуса), вода и пластична амбалажа за паковање. Дакле, репроматеријал индустријске произвођаче не кошта више од 40 дин/кг. Како се кисели купус? скину се 1-2 површинска листа, главице исперу у води, наређају у одговарјућу посуду (пластична или дрвена), све то налије засољеном водом и то је то. Ако се продају закисељени листови а не главице, ту је још одвајање листова, плус паковање. Ту су и потрошена струја и транспорт. Све у свему цена коштања 1кг киселих листова купуса није већа од 80-100 дин/ кг. Све преко тога је зарада. Нека сви у ланцу зааде по 20% и узмимо у обзир да поред произвођача и трговинског ланца постоји и посредник, па опет крајња цена за потрошача не би смела да пређе 180 дин/кг . Све преко тога је чиста пљачка. И за крај, што се не питате шта све треба и колико рада и труда уложи онај од кога све почиње, сељак, који за 1кг тог купуса добије 30 дин/кг? Зар не вређа здрав разум да купус из баште кошта 15 пута мање од истог тог купуса наливеног сланом водом?
Pitam "domaćicu":
Šta to tačno sve treba uraditi kako bi se napravio kiseli kupus u kućnoj varijanti???
Pa da li je realno da neko ovo izgovori i nastavi dalje kao da se ništa nije desilo? Da li "ova domaćica" zna uopšte kako nastaje kiseli kupus u kućnoj varijanti, mislim bure,kupus,voda i so i na kraju vreme su zaista jako komplikovani ako se uzme vreme koje verovatno troši u šetnji i ispijanju kafe u nekom TC, feniranju, pumpanju usana, zatezanju ovoga ili onoga...#netrebanamaneprijatelj
RUSIJA čak i sada snabdeva proizvodima takozvane neprijateljske zemlje i to sa udelom od oko 15 odsto u ukupnom izvozu, rekla je danas generalna direktorka Ruskog izvoznog centra Veronika Nikišina.
BROJ 5G mobilnih pretplatnika u Kini premašio je krajem novembra jednu milijardu, što predstavlja prekretnicu na kineskom tržištu telekomunikacija koje je vodeće u svetu, navodi se u izveštaju kineskog ministarstva industrije i informacionih tehnologija (MIIT) objavljenom u ponedeljak.
EVROPSKA unija prazni svoja skladišta gasa najbržim tempom od energetske krize pre tri godine, jer hladnije vreme povećava potražnju, a Stari kontinent se istovremeno suočava s padom uvoza preko mora.
AGENCIJA za licenciranje stečajnih upravnika objavila je da je postupak prodaje „Vršačke pivare“ bio neuspešan, jer nije stigla ni jedna ponuda zainteresovanih kupaca.
Dragan R
19.11.2022. 12:36
"Када помислите шта све треба да се уради да бисте добили добар кисели купус у кућној варијанти, колико је то малтретирање, онда није много скупо"? Ово може да каже неко ко нема појма о томе о чему прича. Од материјала који се користи ту је купус (50 дин/кг на мало а на велико максимално 30 дин/кг), мање од кашичице соли (за 1 кг купуса), вода и пластична амбалажа за паковање. Дакле, репроматеријал индустријске произвођаче не кошта више од 40 дин/кг. Како се кисели купус? скину се 1-2 површинска листа, главице исперу у води, наређају у одговарјућу посуду (пластична или дрвена), све то налије засољеном водом и то је то. Ако се продају закисељени листови а не главице, ту је још одвајање листова, плус паковање. Ту су и потрошена струја и транспорт. Све у свему цена коштања 1кг киселих листова купуса није већа од 80-100 дин/ кг. Све преко тога је зарада. Нека сви у ланцу зааде по 20% и узмимо у обзир да поред произвођача и трговинског ланца постоји и посредник, па опет крајња цена за потрошача не би смела да пређе 180 дин/кг . Све преко тога је чиста пљачка. И за крај, што се не питате шта све треба и колико рада и труда уложи онај од кога све почиње, сељак, који за 1кг тог купуса добије 30 дин/кг? Зар не вређа здрав разум да купус из баште кошта 15 пута мање од истог тог купуса наливеног сланом водом?
Perce
19.11.2022. 15:32
Kupujte domaci kiseli kupus na pijaci. Na mojoj pijaci kosta 129.00 kg a u mega marketu 160.00 din pola kilograma. Domaci je i jeftiniji i bolji.
Dacha
19.11.2022. 17:59
Pitam "domaćicu": Šta to tačno sve treba uraditi kako bi se napravio kiseli kupus u kućnoj varijanti??? Pa da li je realno da neko ovo izgovori i nastavi dalje kao da se ništa nije desilo? Da li "ova domaćica" zna uopšte kako nastaje kiseli kupus u kućnoj varijanti, mislim bure,kupus,voda i so i na kraju vreme su zaista jako komplikovani ako se uzme vreme koje verovatno troši u šetnji i ispijanju kafe u nekom TC, feniranju, pumpanju usana, zatezanju ovoga ili onoga...#netrebanamaneprijatelj