VAKUUMIRANO pakovanje listova kiselog kupusa za sarmu jednog proizvođača dostiglo je cenu od 460 dinara za kilogram.
"Када помислите шта све треба да се уради да бисте добили добар кисели купус у кућној варијанти, колико је то малтретирање, онда није много скупо"? Ово може да каже неко ко нема појма о томе о чему прича. Од материјала који се користи ту је купус (50 дин/кг на мало а на велико максимално 30 дин/кг), мање од кашичице соли (за 1 кг купуса), вода и пластична амбалажа за паковање. Дакле, репроматеријал индустријске произвођаче не кошта више од 40 дин/кг. Како се кисели купус? скину се 1-2 површинска листа, главице исперу у води, наређају у одговарјућу посуду (пластична или дрвена), све то налије засољеном водом и то је то. Ако се продају закисељени листови а не главице, ту је још одвајање листова, плус паковање. Ту су и потрошена струја и транспорт. Све у свему цена коштања 1кг киселих листова купуса није већа од 80-100 дин/ кг. Све преко тога је зарада. Нека сви у ланцу зааде по 20% и узмимо у обзир да поред произвођача и трговинског ланца постоји и посредник, па опет крајња цена за потрошача не би смела да пређе 180 дин/кг . Све преко тога је чиста пљачка. И за крај, што се не питате шта све треба и колико рада и труда уложи онај од кога све почиње, сељак, који за 1кг тог купуса добије 30 дин/кг? Зар не вређа здрав разум да купус из баште кошта 15 пута мање од истог тог купуса наливеног сланом водом?
Komentari (3)