ŠTA ZA SRBE ZNAČI POTPISANA DEKLARACIJA O ROMINGU: Prvo značajno smanjenje cena rominga od oktobra naredne godine - ovo su cene tarifa

J. Su.

08. 12. 2022. u 10:03

OD oktobra 2023. godine "surfovanje" internetom u pojedinim zemljama Evropske unije, biće nešto jefitinije za naše građane.

ШТА ЗА СРБЕ ЗНАЧИ ПОТПИСАНА ДЕКЛАРАЦИЈА О РОМИНГУ: Прво значајно смањење цена роминга од октобра наредне године - ово су цене тарифа

Foto Shutterstock

Naime, u Tirani je prekjuče potpisan Roming deklaracija između dela mobilnih operatera iz EU sa Zapadnog Balkana. To će omogućiti postepeno smanjivanje cena i na kraju potpuno ukidanje troškova rominga između Unije i regiona.

Ovaj sporazum, međutim, ne obuhvata troškove telefoniranja i slanja SMS poruka, već će, zasada, delimično sniziti cenu internet saobraćaja. Kako je u Tirani rekla sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinde Bregu, to je tek početak procesa, do ostvarivanja krajnjeg cilja, približno istih nivoa domaćih cena. To praktično znači da će svaki telekom operater iz EU i regiona, koji je potpisnik deklaracije, razmotriti uvođenje tarifnih planova i mogućnosti manjih maloprodajnih cena, za svoje korisnike u romingu u drugim mrežama. Prva značajna smanjenja cena usluga prenosa podataka u romingu stupaju na snagu od 1. oktobra 2023. godine.

- Roming Deklaracija između dela operatera EU i dela operatera Zapadnog Balkana omogućiće postepeno smanjenje cene roming internet saobraćaja - rekli su nam u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija.

- Prednosti ove Deklaracije doprineće boljim uslovima za saradnju, podsticanju poslovanja, ali i umrežavanju građana i razvoju turizma. Operateri potpisnici Deklaracije sa Zapadnog Balkana i EU, razmotriće uvođenje maloprodajnih tarifnih planova i opcija sa nižim naknadama za njihove korisnike u romingu i drugim mobilnim mrežama.

Građani iz regiona ZB će već od 1. oktobra 2023. godine imati prvo značajno smanjenje cena roming internet saobraćaja u zemljama EU.

Ilustracija V. N.

Sada provajderi nude i postpejd roming dodatke, koji se mnogo više isplate onima koji su sigurni da će koristiti usluge telefonije u inostranstvu. U zavisnosti od broja minuta, ponude koje obuhvata i lokacije, kreću se već od 400 do 4.000 dinara.

Za Grčku postoje posebne tarife. Tako, telefoniranje košta od 19,06 do 49,9 dinara. Megabajt interneta u romingu košta oko dinar, a slanje poruke oko četiri dinara.

- U narednom periodu, očekuju se razgovori operatera, institucija i drugih zainteresovanih strana oko nivoa cena interneta u romingu - rekli su nam u jednoj telekomunikacionoj kompaniji koja je potpisnik sporazuma u Tirani.

- Plan je da se od oktobra naredne godine omoguće paketi i tarifni dodaci koji će važiti za korisnike iz Srbije prilikom boravka u Evropskoj uniji, ali i za posetioce iz EU koji dolaze u Srbiju.

VIŠE PRIČE

OD prošle godine važi pravilo da se u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Albaniji roming naplaćuje po istoj ceni kao i u svojim zemljama. Ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu dovelo je do velikih promena. Prema podacima iz nacrta izveštaja o prometu podataka u romingu, broj korisnika rominga na Zapadnom Balkanu porastao je za 100 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AMERIKANCI GLAVNI KUPCI RUSKE SIROVINE: Isplivali podaci za 2023. godinu