MALI: Otvoreni Balkan učvršćuje mir u regionu i doprinosi ekonomskom rastu

Tanjug

23. 12. 2022. u 13:17

REGIONALNA inicijativa Otvoreni Balkan učvršćuje mir u regionu i doprinosi ekonomskom rastu zemalja članica, izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali.

МАЛИ: Отворени Балкан учвршћује мир у региону и доприноси економском расту

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

"Otvoreni Balkan, vizionarska inicijativa predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, za zemlje članice je izuzetno važna, kako u političkom, tako i u ekonomskom smislu. Značaj inicijative ogleda se u jačanju regionalne saradnje, daljem povezivanju u gotovu jedinstvenu privrednu zonu i ekonomskom rastu zemalja članica, ali i učvršćivanju mira i stabilnosti u regionu", naveo je Mali.

Inicijativa će, istakao je Mali u autorskom tekstu za Kosovo onlajn, olakšati poslovanje između država zahvaljujući značajno ubrzanom protoku roba i usluga, stvaranju jedinstvenog tržišta radne snage i boljim uslovima poslovanja za kompanije, što će neminovno dovesti do bržeg razvoja privrede i osnaživanja naših ekonomija, a samim tim i rasta celog regiona i višeg životnog standarda svih građana. 

Takođe, napomenuo je da regionalna ekonomska integracija treba da dovede do stvaranja jedinstvenog ekonomskog prostora, koji bi privukao dugoročne investicije u privredne grane s većom dodatom vrednošću, što bi rezultiralo većim prilivom investicija, unapređenjem preduzetničke aktivnosti, trgovine i otvaranjem novih radnih mesta.

"Sporazumima koji su potpisani u okviru inicijative Otvoreni Balkan rešavamo bitna pitanja za privredu i građane. To je posebno važno danas, u vreme globalne krize, jer je saradnja kada se radi o ključnim pitanjima od interesa za naše zemlje i region u celini neophodna", naveo je Mali.

Podsetio je da se zahvaljujući toj inicijativi stvara slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, što će omogućiti zaposlenje u sve tri zemlje bez izdavanja radnih dozvola. 

"Takođe, uspostavljanje brzih traka na graničnim prelazima olakšava poslovanje privredi i ubrzava protok roba. Naš cilj je da kamioni ne čekaju satima na granicama već da sve potrebne procedure sprovode brzo i efikasno, što je još jedan od načina da utičemo na poboljšanje privrednog ambijenta", naglasio je ministar Mali.

Dodaje da u okviru inicijative imamo i druge sporazume, koji se odnose na, na primer, saradnju u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na Zapadnom Balkanu, a u cilju olakšavanja kretanja robe i smanjenja vremena zadržavanja robe zbog primene graničnih procedura prilikom izvoza, uvoza i tranzita robe. 

Veoma je, kaže, važan i Sporazum o saradnji u oblasti međusobnog priznavanja diploma i naučnih ocena, kojim će se olakšati i ubrzati proces međusobnog priznavanja visokoškolskih diploma između država ugovornica.
"Za mene, kao ministra finansija, posebno je značajan Memorandum o razumevanju o saradnji poreskih uprava Zapadnog Balkana, a naš zajednički cilj je unapređenje i modernizacija rada poreskih uprava, razmena iskustava i unapređenje rada na prevenciji, otkrivanju i suzbijanju utaje poreza u regionu. Moram da istaknem da, iako se rezultati saradnje, odnosno inicijative Otvoreni Balkan već vide, uvek može bolje i verujem da će u budućnosti saradnja dostići još viši nivo", istakao je Mali.
Prema njegovim rečima, realizacija različitih mera koje su predviđene potpisanim sporazumima će doneti, pre svega, brze, konkretne i jasne rezultate, koji će biti vidljivi našim građanima i kompanijama i dovešće do mnogo većeg protoka robe i ljudi.
"Smanjiće troškove poslovanja i podići će konkurentnost firmi koje ovde posluju - domaćih i stranih. Sve ovo će doprineti bržem i održivom razvoju naših ekonomija", zaključio je Mali.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

VEČERAS DOLAZI MLAD MESEC U RAKU: Donosi veliku energiju, a evo šta to znači za svaki horoskopski znak