KONAČNO KROV ZA MAJKU I SINA: Marija Stojanović iz sela Suvodol kod Smedereva dobila kuću na državnom konkursu

Bojana Caranović

19. 03. 2023. u 10:15

POSLE godina podstanarskog života, Marija Stojanović i njen sin Luka konačno imaju sopstveni krov nad glavom. Pred sam završetak prošlogodišnjeg konkursa Ministarstva za brigu o selu za poklanjanje kuća mladima, Marija je popunila prijavu. Nadala se, očekivala, ali nije verovala da može da joj se desi takva sreća.

КОНАЧНО КРОВ ЗА МАЈКУ И СИНА: Марија Стојановић из села Суводол код Смедерева добила кућу на државном конкурсу

Foto: Profimedia/Ilustracija

Već krajem prošle godine, ipak, odobren joj je novac za kupovinu kuće iz snova. Pre nekoliko meseci majka i sin u nju su se i uselili. Iako navikla da sve mora sama, da joj ništa ne pada sa neba i da za sve mora dobro da se pomuči, ova samohrana majka priznaje da nije sanjala da će do svog doma doći tako lako. Zato je, kaže, neizmerno zahvalna Ministarstvu za brigu o selu koje je pokrenulo program kupovine napuštenih kuća po selima Srbije za mlade kojima je potreban dom, žele da ostanu, ili da se vrate na selo.

- Odrasla sam u Suvodolu, a godinama unazad bila sam podstanar u Smederevu, gde imam posao i gde dvanaestogodišnji sin ide u osnovnu školu "Dr Jovan Cvijić" - priča Marija. - Dobar deo mesečne zarade odlazio je na kiriju i obaveze.

Sve to bilo joj je mnogo teže nego porodicama koje imaju još neku pomoć sa strane. Ne i Marija, čiji je suprug stradao kada je Luka imao sedam meseci, a ostala je i bez oba roditelja. Jedina familija joj je sestra koja je ostala u porodičnoj kući u Suvodolu sa suprugom i decom.

NOVI DOM ZA 5.000 LjUDI

ZA ovogodišnji program Ministarstva za brigu o selu, za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, Vlada Srbije je odobrila 500 miliona dinara. Lane je 980 seoskih kuća sa okućnicom kupljeno sredstvima iz ovog programa. 

- Divno je što je Lukina i moja kuća blizu sestrine i što konačno imamo svoj dom u koji možemo da ulažemo, da ga sređujemo i da polako krojimo lep i spokojan život - priča Marija.

- I Luka i ja ćemo nastaviti da svakodnevno odlazimo u Smederevo zbog obaveza, imamo odličan prevoz, pa to nije prepreka. Sa druge strane, meni je najvažnije da je moj sin presrećan što imamo kuću i jer više ne mora da bude u stanu, što ima toliko prostora, svoju sobu i ogromno dvorište. Već je krenuo da postavlja goliće za fudbal, dolazili su mu drugari i toliko je zadovoljan i uzbuđen.

U prizemlju kuće od 140 kvadrata nalaze se dnevna soba, kuhinja i spavaća soba, a na spratu koji zahteva veća ulaganja su još tri sobe. Kako Marija kaže, imaju velike planove za uređenje doma, dvorišta, bašte... Čekaju je radovi oko stolarije, fasade, grejanja. Trenutno se greju kombinovano na struju i čvrsto gorivo, ali je u planu parno grejanje. - Cveće sam već posadila, uživam kad prilazim kući i dočeka me prizor mog doma, moje kućice i uvek se iznova obradujem i oduševim - kaže Marija za "Novosti". - Posadiću i povrće, a pošto imamo čak 30 ari placa, ne verujem da ću ostati samo na tome. Mnogo toga može da se uradi, a sada mi se čini da mogu mali raj ovde da napravim. Neuporedivo je kvalitetniji život u malom, lepom ušuškanom okruženju, zdravom i čistom, nego u skučenim stanovima po gradovima. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili