EVROPSKA KOMISIJA: Predložila produženje mera za obuzdavanje potražnje za gasom

Tanjug

20. 03. 2023. u 17:33

EVROPSKA komisija predložila je danas da se na još godinu dana produže mere za obuzdavanje potražnje za gasom, s ciljem da se omogući da Evropa prebrodi sledecću zimu.

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА: Предложила продужење мера за обуздавање потражње за гасом

Foto Shutterstock

Iako je po izbijanju sukoba u Ukrajini, Rusija prekinula regularne isporuke gasa, umanjila količine za izvoz u evropske zemlje i rekordno povećala cene, Evropa iz ove zime izlazi sa energetskim bilansom koji je stabilniji nego što se očekivalo, navodi se u izveštaju Rojtersa.

EK je predložila da se mere obuzdavanja potražnje za gasom produže od aprila ove do marta iduće godine, s ciljem da se za 15 odsto smanji potražnja za gasom u poređenju sa prosečnom potrošnjom u periodu od 2017. do 2022. godine.

Zemlje EU smanjile su svoju kombinovanu potrošnju gasa za 19 odsto od avgusta 2022. do januara 2023. godine zahvaljujući neobično toploj zimi, ali porast cena je doprineo smanjenju industrijske proizvodnje u zemljama EU.

Rezultat svega navedenog je da je Evropa dočekala kraj zime sa neobično visokim rezervama uskladištenog gasa i stabilnim izgledima da se snabdevanje normalizuje proširenjem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Potrebna je izgradnja nove infrastrukture za uvoz energenata od alternativnih dobavljača, međutim rizici ostaju, pre svega hladno vreme i povećanu kinesku potražnju za gasom koja bi mogla da smanji ponudu za evropske kupce.

Komisija preporučuje da zemlje članice do novembra popune svoja skladišta gasa do 90 odsto kapaciteta, u skladu sa prošlogodišnjim dogovorom postignutim s ciljem da se spreče zimske nestašice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere