INFLACIJA POČINJE DA SLABI: Izveštaj NBS

S. B.

17. 05. 2023. u 15:39

NARODNA banka Srbije veruje da smo, pošto je aprilska iznosila 15,1 odsto, prošli kroz pik inflacije i da će ona narednih meseci polako slabiti.

ИНФЛАЦИЈА ПОЧИЊЕ ДА СЛАБИ: Извештај НБС

Foto M. Labudović

Na kraju godine, navodi se u poslednjem Izveštaju o inflaciji, trebalo bi da bude upola manja nego u martu, što znači oko osam odsto. Povratak na uobičajen nivo rasta cena građani Srbije mogu da očekuju - sredinom sledeće godine.

NBS veruje da će u smeru niže inflacije delovati dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, slabljenje faktora koji su izazivali rast cena energenata i hrane, usporavanje uvozne inflacije, kao i manja spoljna tražnja.

- Podatak o aprilskoj međugodišnjoj inflaciji u Srbiji od 15,1 odsto potvrđuje da je vrhunac inflacije iza nas i da prethodno preduzete mere monetarne politike daju rezultate - istakao je viceguverner Željko Jović. - Iza nas je vrhunac ne samo ukupne već i bazne inflacije. Na to da naše mere daju rezultate ukazuje i stabilizacija inflacionih očekivanja za godinu dana unapred, kao i zadržavanje srednjoročnih inflacionih očekivanja finansijskog sektora u granicama cilja. Naše viđenje inflacije u narednom periodu nepromenjeno je i u odnosu na februar. U narednim mesecima inflacija će nastaviti da opada, pri čemu bi trebalo da se krajem ove godine nađe na dvostruko nižem nivou nego što je bila tokom prvog tromesečja. Povratak inflacije u granice cilja od 3, plus-minus 1,5 odsto, i dalje očekujemo sredinom 2024.

Centralna banka je zdržala ista očekivanja i kada je u pitanju rast naše proizvodnje. Veruju da će BDP ove godine porasti od dva do tri odsto.

- Procenu nismo menjali, a razlog su pre svega spoljnotrgovinska kretanja koja nadmašuju sva očekivanja i nastavak visokog priliva stranih direktnih investicija - dodaje Jović. - Struktura projektovanog rasta nešto je drugačija i povoljnija sa stanovišta obezbeđenja održivosti privrednog rasta. Sada očekujemo pozitivan doprinos neto izvoza, kao i pozitivan doprinos privatnih investicija, što u našoj februarskoj projekciji nije bio slučaj.

Jake banke

CENTRALNA banka ukazuje da je ojačana stabilnost domaćeg bankarskog sektora. To potvrđuju visoka kapitalna adekvatnost od 20,5 odsto i udeo problematičnih kredita koji je spušten na novi najniži nivo do sada - na tri odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove