JAVNI DUG SAD: Senat će zasedati dok ne bude usvojen zakon o gornjoj granici duga

Tanjug

01. 06. 2023. u 21:33

AMERIČKI Senat ostaće na sednici dok ne usvoji zakon o ukidanju gornje granice vladinog duga od 31,4 biliona dolara, izjavio je danas lider demokratske većine Čak Šumer, nakon što su ga neki članovi navodili da dozvoli glasanje o amandmanima koji rizikuju odlaganje.

ЈАВНИ ДУГ САД: Сенат ће заседати док не буде усвојен закон о горњој граници дуга

Foto: EPA

Navodi se da su preostala samo četiri dana za donošenje mere, koja bi suspendovala ograničenje duga do 1. januara 2025. godine. Akt mora da potpiše predsednik Džozef Bajden, kako bi bila sprečena katastrofa koja bi nastala zbog neizvršenja obaveza, preneo Rojters.

-Nastavićemo da radimo dok se posao ne završi, rekao je Šumer.

On i njegov republikanski kolega, manjinski lider Mič Mekonel obećali su da će učiniti sve što mogu da ubrzaju usvajanje zakona, o kojem su pregovarali Bajden i predsednik Predstavničkog doma republikanaca Kevin Makarti.

Ostalo je da se vidi da li će neki članovi njihovih klubova, posebno tvrdokorni republikanci, koji su ljuti zato što predlog zakona ne uključuje dublje rezove potrošnje, iskoristiti pravila Senata kako bi pokušali da uspore njegovo usvajanje.

Pojedini članovi pritiskali su Šumera da dozvoli neka glasanja o amandmanima na zakon, u zamenu za omogućavanje bržeg prolaska celokupnog paketa.

To je uobičajen manevar u Senatu, ali koji nije bez rizika, jer ako bi bilo koji od amandmana uspeo, predlog zakona bi morao da se vrati u dom.

Malo je vremena za to, budući da je Ministarstvo finansija upozorilo da neće moći da plati sve svoje račune od 5. juna ako Kongres ne usvoji zakon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)