EGIPAT NAPUŠTA DOLAR U TRGOVINI S BRIKS: Koristiće se lokalne valute u međusobnom trgovanju

Novosti online

13. 06. 2023. u 23:05

EGIPAT planira da odustane od američkog dolara u trgovini s nekoliko zemalja članica BRIKS-a, izjavio je tamošnji ministar snabdevanja i trgovine Ali Moselhi, a preneo Rojters.

ЕГИПАТ НАПУШТА ДОЛАР У ТРГОВИНИ С БРИКС: Користиће се локалне валуте у међусобном трговању

Foto Shutterstock

Prema njegovim rečima, Egipat nastoji da koristi lokalne valute za plaćanje robe koju uvozi iz Indije, Kine i Rusije, članica BRIKS-a, koji uključuje i Brazil i Južnu Afriku.

-Ništa još nije sprovedeno, ali razgovaramo kako bismo mogli da trgujemo u lokalnim valutama zemalja poput Indije, Rusije ili Kine, izjavio je Moselhi.

Grupa BRIKS obuhvata 40 odsto svetske populacije i skoro trećinu globalne ekonomije. Članice bloka su nedavno pretekle G7 po ekonomskom rastu.

U aprilu je 19 zemalja izrazilo interesovanje za pridruživanje BRIKS-u, koji se sprema za svoj 15. godišnji samit u Južnoj Africi od 22. do 24. avgusta. Ujedinjeni Arapski Emirati, Argentina, Alžir, Egipat, Bahrein, Indonezija, Saudijska Arabija i Iran su među zemljama koje su zvanično zatražile članstvo.

Egipat trenutno pokušava da podstakne svoju posrnulu ekonomiju, na koju je značajno uticao pad prihoda od turizma i porast cena robe. Geopolitičke tenzije su navodno navele strane investitore da povuku oko 20 milijardi dolara sa egipatskog tržišta.

U zemlji, koja se bori s velikim skokom inflacije, tokom prošle godina domaća valuta je devalvirala u nekoliko navrata, bilo je i nestašice deviza i stalnih kašnjenja u uvozu.

Egipat je s MMF-om nedavno dogovorio sporazum od tri milijarde dolara, dok su se njegovi saveznici iz Zaliva obavezali da će Kairu priteći u pomoć investicijama vrednim na milijarde.

Ministar Moselhi je inače demantovao "Blumbergove" navode da će Indija Egiptu dati kredit neograničene vrednosti.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAMOTA NAD SRAMOTAMA! Crna Gora će glasati za rezoluciju o Srebrenici