POSKUPLJENJE SAMO AKO BUDE MORALO I TO MINIMALNO: Sve zavisi od situacije na tržištu gasa i struje tokom zime

E.B.Talijan

05. 07. 2023. u 15:43

ARANŽMANOM Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom predviđeno je još jedno poskupljenje struje i gasa ove godine, i to od novembra. Međutim, da li će ovaj rast cena biti neophodan zavisiće od situacija na tržištu kada stignu hladni dani.

ПОСКУПЉЕЊЕ САМО АКО БУДЕ МОРАЛО И ТО МИНИМАЛНО:  Све зависи од ситуације на тржишту гаса и струје током зиме

JP"Srbijagas"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je rekao da poskupljenja verovatno neće biti, a ukoliko ga bude biće minimalno. U Ministarstvu energetike ističu da je u ovom trenutku nezahvalno predviđati kretanje cena po kojima će se energija i energenti kupovati na tržištu sledeće zimske sezone. A na to će uticati, kako dodaju, da li će zima biti blaga ili oštra, kakva će biti globalna potražnja za gasom, da li će ponovo rasti proizvodnja u Kini.

- Ukoliko do korekcija cena električne energije i gasa bude došlo, one će biti minimalne - ističu za "Novosti" u resornom ministarstvu. - Situacija sa cenom energenata na svetskom tržištu je u ovom trenutku relativno stabilna i ukupna potrošnja je opala sa završetkom zimske sezone.

U ponedeljak je šef Međunarodne agencije za energiju Fatih Birol zabrinuo javnost. On je u intervjuu za Bi-Bi-Si upozorio da bi cene energenata ove zime mogle opet da porastu.

- Ako se ostvari scenario u kome je kineska ekonomija veoma snažna i kupuje mnogo energenata na tržištu i istovremeno zima bude jaka, moguć je rast cena prirodnog gasa koji će dodatno opteretiti potrošače - rekao je Birol. - Ako se to dogodi, vlade će morati ponovo da se umešaju i subvencionišu potrošnju energije.

On je dodao da ne može da isključi ni nestanak struje tokom zime. Podsetimo, u Evropi je veliki udeo proizvodnje struje iz gasnih elektrana, a to znači da poskupljenje plavog goriva neminovno vuče i rast cena električne energije. Upozorenje Međunarodne agencije za energetiku je slično nedavnoj proceni nemačakog energetskog regulatora. Prošlog meseca je šef tog tela Klaus Miler rekao da energetska kriza u Evropi još nije gotova i da bi ponuda bi mogla da bude manja od potražnje, ako zima bude hladna.

Oporavak kineske ekonomije je jedan od ključnih faktora koji će se odraziti na cenu energenata. Američka korporacija za finansijsku analitiku S&P Global i investicione banke, uključujući i "Goldman Saks", smanjile su ove nedelje svoje prognoze za kineski rast.

TRENUTNO POVOLjNO NA BERZAMA

NA tržištu energenata trenutno je situacija povoljna. Električnom energijom za četvrti kvartal ove godine juče se trgovalo se po ceni od 145 evra po megavat-satu, a lane u martu je premašivala 600 evra. Gas se drži na niskom nivou, oko 33 evra po megavatu. Poređenja radi, prošle godine u avgustu je koštao 312,1 evro.

Što se tiče Srbije, dvogodišnji stend-baj aranžman sa MMF-om podrazumeva mogućnost da naša zemlja povuče kredite u vrednosti od 2,4 milijarde evra. S druge strane, između ostalog, potrebno je i da se sprovedu određen reforme u energetskom sektoru. Aranžaman predviđa povećanje cena struje i gasa kako bi se obezbedio finansijski oporavak EPS-a i "Srbijagasa". Prethodno su 1. januara cene električne enrgije povećane za osam, a gasa za 11 procenata. Zatim je od 1. maja struja poskupela osam odsto, a gas 10 odsto. Isti procenat rasta cena trebalo bi da usledi i od novembra. A da li će do toga doći, kako kažu nadležni, zavisi od situacije na tržištu. Ministarka energetike Dubravka Đedović nedavno je rekla da su energenti kod nas i dalje među najjeftnijima.

- Ako razmišljamo o tome da li su to neophodne cene za poslovanje preduzeća pre svega da bismo imali neophodan nivo prihoda i da pokriju svoje operativne troškove, a i da planiraju nove investicije, ono nije dovoljno jer su cene struje i gasa i dalje kod nas najjeftinije i u regionu i u Evropi, jeftiniji su samo Budimpešta i Podgorica - istakla je Đedovićeva. - Veoma smo i dalje konkurentni i za privredu, a i imamo veoma niske cene pre svega za naše građane. Baš zbog toga što su cene ipak uvećane u pethodnom periodu, država je izdvojla tri puta više sredstava iz budžeta za energetski ugrožene kupce, za građane koji imaju poteškoće da izmire svoje račune i država im subvencioniše do 50 odsto troškova za struju ili za grejanje. Promenili smo kriterijume da veći broj građana može da se prijavi i ostvari taj status.

SRBIJA SPREMA ZALIHE

U Ministarstvu energetike, govoreći o priprema za predstojeću zimsku sezonu, ističu da je proizvodnja u hidroelektranama normalizovana.

- Prethodnih meseci je bilo dosta padavina i akumulacije su popunjene, nema suše kao prethodne godine, leto koje još uvek nije "vrelo" i još uvek nije počela visoka letnja potrošnja, što sve olakšava pripremu za narednu zimu - navode naši sagovornici. - Skladišta gasa su bolje napunjena nego prošle godine.

Podsećaju da je produžen ugovor sa Mađarskom za skladištenje dodatnih količina gasa u toj zemlji.

- Nastavićemo i tokom naredne zime da skladištimo dodatne količine gasa u toj zemlji i time obezbeđujemo neometano snabdevanje - ističu u resornom ministarstvu. - Završavamo izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom, kojom će se povećati kapacitet gasa koji može biti dopremljeni u našu zemlju, ali i omogućiti snabdevanje gasom iz još jednog pravca.

Na deponijama uglja, kako dodaju, ima blizu dva miliona tona, i nastaviće se sa punjenjem deponija da bismo osigurali što bezbedniju zimu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)