MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE PREGOVARA SA STRANCIMA O IZVOZU MALINE: Ova tri nova tržišta su u opticaju

Novosti online

21. 07. 2023. u 12:15

Ministarstvo poljoprivrede trenutno pregovara sa inostranim kupcima oko izvoza srpske maline. Cilj je da se sa novim kupcima povežu mali i srednji hladnjačari, a kojih je i najviše. Širenje direktnih poslova na male i srednje hladnjačare doprineće očuvanju brenda srpske maline, ali i fer tržišnoj utakmici s obzirom na to da pojedini veliki hladnjačari ne posluju tržišno, a ne pokazuju ni društvenu odgovornost.

МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ ПРЕГОВАРА СА СТРАНЦИМА О ИЗВОЗУ МАЛИНЕ: Ова три нова тржишта су у оптицају

Foto D. Milovanović

Kako bi se razvila fer tržišna utakmica u kojoj pojedinci ne ucenjuju i ne obaraju cenu maline, ali i kako bi se sačuvala srpska malina, Ministarstvo poljoprivrede aktivno je angažovano na dovođenju novih kupaca iz inostranstva. Ovom inicijativom biće dovedeni strani kupci, koji će i obići hladnjače i malinjake i na terenu se uveriti i u kvalitet i mogućnosti poslovanja, piše Blic

U realizaciji osim ministarstva učestvuju i predstavništva Privredne komore Srbije. Pregovara se i sa međunarodnim organizacijama koje imaju projekte čiji je cilj jačanje konkurentnosti domaće poljoprivredno-prehrambene industrije kroz edukaciju i osposobljavanje malih i srednjih privrednih subjekata da samostalno izađu na međunarodno tržište.

Šta može država da uradi i šta je do sada urađeno?

Činjenica je da država ne može nijednog privatnika da natera da plati cifru koju ne želi. Ono što država može je pravljenje ambijenta.

Poruka Ministarstva od starta je ista - društvena odgovornost i podela na jednake delove kada je loša godina. Cilj ministarstva, a što je poručeno hladnjačarima, jeste zaštita primarnog proizvođača.

Do sada su već otvoreni razgovori za nova i velika tržišta. Među prvima – Kina, Indija i Saudijska Arabija.

Posmatrano globalno, ove godine došlo je do poremećaja na tržištu maline. U Poljskoj je bura zbog uvoza ukrajinske maline. Kod nas, međutim, inspekcije kontrolišu da se srpska malina ne meša sa onima lošijeg kvaliteta, a na strano tržište izvozi ne samo po višoj ceni, nego i kao domaća.

Na ovoj sezoni maline počelo je da se radi još krajem prošle godine:

  • Ministarstvo poljoprivrede je izdejstvovalo kreditnu liniju za male i srednje hladnjačare kako bi isplatili svoje prošlogodišnje dugove, a kada je otkupna cena kod nas bila izuzetno visoka. Zalog za kredit je roba.
  • Kontrole na terenu su intenzivne, proveravaju se tokovi novca, kvalitet maline i njeno poreklo. To je samo jedna od mera koja ima za cilj zaštitu primarnih proizvođača i da oni ne budu oštećeni.
  • Sistemsko rešenje koje je definisano kao dobro je da osam odsto povratnog PDV-a ne ide preko otkupljivača već da se direktno daje proizvođačima. Osam odsto se uplaćuje na račun kako bi proizvođači imali u startu sigurnost.
  • Trenutno se rade atarski putevi u nekoliko pravaca ivanjičkog i ariljskog kraja. To je bila molba malinara, na koju je ministarstvo odmah izašlo u susret. Putevi su oštećeni nakon poplava.
  • Nakon bilateralnog susreta ministarke Jelene Tanasković i čelnika Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO) Srbija je dobila prvih 300.000 evra pomoći za sanaciju posledica poplava. Pomoć će ići gazdinstvima koja su imala štetu.
  • Do sada je održano više sastanaka malinara i hladnjačara posredstvom ministarstva. Razgovori sa hladnjačarima i obilazak terena su svakodnevni.

Svake godine smo svedoci protesta malinara. Blokiraju se raskrsnice koje su u ovom delu godine najprometnije jer građani putuju na more. Tako cenu nekorektnog poslovanja pojedinih hladnjačara plaćaju oni koji nisu odgovorni, a to su isključivo građani. Put ka hladnjačama i nekorektnom poslovanju je, međutim, slobodan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu