BIVŠI MINISTRI FINANSIJA SAD: Nivo duga zabrinjava, biće prekasno

Novosti online

03. 08. 2023. u 16:40

DVA bivša američka ministra finansija pozvala su zvaničnike u Vašingtonu da se pozabave dugoročnim fiskalnim izazovima SAD pre nego što oni postanu nepremostivi, svega nekoliko sati nakon što je agencija za evaluaciju "Fič Rejtings" snizila kreditni rejting Sjedinjenih Država.

БИВШИ МИНИСТРИ ФИНАНСИЈА САД: Ниво дуга забрињава, биће прекасно

Foto: AP

Henk Polson izjavio je za "Blumberg" da je fiskalna putanja njegove zemlje "zabrinjavajuća", dodavši da, iako je Amerika "bogata" zemlja, "treba uraditi određene stvari u narednih nekoliko godina da bi se ta putanja promenila."

Njegov naslednik Timoti Gajtner je istakao da treba naterati sistem da se pokrene pre nego što bude kasno i to postane teško izvodljivo.

Kancelarija Kongresa za budžet je u maju predvidela da će američki budžetski deficit iznositi 20 biliona dolara u narednoj deceniji, sa saveznim javnim dugom koji će dostići 119 odsto bruto domaćeg proizvoda, što će biti najveći nivo u istoriji SAD.

-Što duže čekamo, rešenje će biti bolnije, rekao je Polson, napomenuvši da će intervencije biti neophodne po pitanju potrošnje kao i prihoda, ali i da će biti potrebno smisliti novi pristup pitanjima poput finansijskih privilegija.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona