LULA DA SILVA: Želimo da BRIKS bude multilateralna institucija, a ne ekskluzivni klub

Tanjug

22. 08. 2023. u 20:30

BRAZILSKI predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je danas da zemlje članice BRIKS-a nemaju cilj da izazivaju druge međunarodne organizacije ili činioce kao što su G7 ili SAD, već da ''organizuju'' Globalni jug.

ЛУЛА ДА СИЛВА: Желимо да БРИКС буде мултилатерална институција, а не ексклузивни клуб

Foto Tanjug/AP

- Ne želimo da budemo kontratačka G7, G20, ili SAD. Samo želimo da se organizujemo - rekao je Lula tokom obraćanja na samitu BRIKS-a u Južnoj Africi.

Lula se ponovo založio za uspostavljanje zajedničke valute za zemlje BRIKS-a, uz ocenu da taj potez neće imati za cilj da ''odbaci'' američki dolar, već da olakša trgovinu zemalja u razvoju njihovim sopstvenim valutama.

Govoreći o članstvu u BRIKS-u, on je rekao da podržava pridruživanje drugih zemalja organizaciji, čije su članice trenutno Kina, Brazil, Indija, Rusija i Južna Afrika, ali uz određene uslove, i dodao da organizacija ne sme postati ''Vavilonska kula''.

- Želimo da BRIKS bude multilateralna institucija, a ne ekskluzivni klub' - rekao je Lula i naglasio da se posebno zalaže za to da se Argentina pridruži. Više od 40 zemalja je, prema južnoafričkim zvaničnicima, izrazilo interesovanje za pridruživanje BRIKS-u.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)