Hrvatska u vrhu evrozone po rastu cena, samo je Slovačka ispred

Tanjug

29. 09. 2023. u 17:09

Stopa inflacije u evrozoni pala je u septembru na 4.3 posto, što je najniži nivo u poslednje dve godine, a Hrvatska je ponovo u društvu sa Slovačkom, sa najsnažnijim rastom cena, znatno većim od proseka, pokazale su danas prve procene Eurostata.

Хрватска у врху еврозоне по расту цена, само је Словачка испред

Foto N. Fifić

U septembru je godišnja stopa inflacije u evrozoni, merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP), iznosila 4.3 posto, izračunali su statističari. U avgustu iznosila je 5.2 posto. To znači da su potrošačke cene u mesecu na izmaku porasle najblaže od oktobra 2021. godine.

Na mesečnom nivou cene su u septembru u zoni primene zajedničke evropske valute porasle za 0.3 posto, upola slabije nego u prošlom mesecu. Cene energije bile su u septembru niže za 4.7 posto nego u istom mesecu prošle godine, nakon 3.3 odsto pada u avgustu. Sveža hrana poskupela je za 6.6 posto, znatno blaže nego u avgustu kada je cena bila 7.8 posto više nego godinu dana ranije.

Rast cena usluga usporio je s 5.5 na 4.7 posto. Kad se isključe cene hrane i energije, inflacija je u evrozoni u septembru iznosila 5.5 posto i bila je niža za 0.7 postotnih bodova u odnosu na avgust. Niža stopa osnovne inflacije odražava blaže poskupljenje industrijskih proizvoda i usluga. Slovačka je i u septembru beležila najsnažniji rast potrošačkih cena na godišnjem nivou od 8.9 posto.

Sledi Hrvatska sa stopom inflacije u septembru, merenom HICP-om, od 7.3 posto, znatno nižom nego u avgustu kada je dosezala 8.4 posto. Time se rast cena u mesecu na izmaku izjednačio s prošlogodišnjim martom. Na mesecnom niovu cene merene HICP-om pale su u septembru prvi put od kraja prošle godine, za 0.7 posto. U avgustu bile su porasle za 0.4 posto, pokazuje izvešraj Eurostata. Indeks potrošačkih cena Državnog zavoda za statistiku (DžS) pokazuje pak da su u septembru cene u Hrvatskoj porasle za 6.6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, nakon 7.8-postotnog rasta u avgustu. Na mesečnom nivou uvećane su u septembru za 0.4 posto.

Najbliža Hrvatskoj po rastu cena na godišnjem nivou, merenom HICP-om bila je u septembru Slovenija sa stopom inflacije od 7.1 posto, pokazuju Eurostatove tablice. Daleko najblaži rast potrošačkih cena u odnosu na prošlogodišnji septembar beležila je Belgija, od 0.7 posto. Slede Grčka i Finska, s 2.4 odnosno tri posto. Cene su na godišnjem nivou pale samo u Holandiji za 0.3 posto, pokazuju procene Eurostata, prenela je Hina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima