MOSKVA SE UBRZANO UDALJAVA OD ZAPADNIH VALUTA: Dedolarizacija u rusko-kineskoj trgovini skoro završena

Novosti online

21. 10. 2023. u 13:55

UDEO obračuna u rubljama i juanima u spoljnoj trgovini Rusije porastao je na skoro 70 odsto pošto se Moskva ubrzano udaljava od zapadnih valuta, izjavio je ministar za ekonomski razvoj Maksim Rešetnjikov.

МОСКВА СЕ УБРЗАНО УДАЉАВА ОД ЗАПАДНИХ ВАЛУТА: Дедоларизација у руско-кинеској трговини скоро завршена

Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Depositphotos

Dedolarizacija ruske trgovine sa Kinom je skoro završena, rekao je ministar. "Naša trgovina se restrukturira. Ako posmatramo trgovinske pokazatelje zemlje u celini, 68 odsto naše trgovine se odvija u rubljama i juanima, dok se 95 odsto naše trgovine sa Kinom obračunava u rubljama i juanima. Rešeno je pitanje kanala za plaćanje", rekao je Rešetnjikov novinarima u Pekingu.

Nedavni podaci Ministarstva za ekonomski razvoj pokazuju da je juan prestigao dolar u uvoznim obračunima Rusije sa Kinom 2022. Kineska valuta se od tada koristila u ruskoj trgovini sa Mongolijom, Tajvanom, Filipinima, Malezijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Tajlandom, Japanom, Tadžikistanom i Singapurom.

Promene odražavaju udaljavanje Rusije od transakcija u valutama "neprijateljskih zemalja" u uslovima sankcija, navodi RT internešenel.

Rešetnjikov je takođe dao svoju procenu rusko-kineskog trgovinskog prometa, predviđajući da bi on mogao da premaši cilj od 200 milijardi dolara i da do kraja ove godine dostigne oko 220 milijardi dolara.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAMOTA NAD SRAMOTAMA! Crna Gora će glasati za rezoluciju o Srebrenici