INFLACIJA POJELA PICU I PAELJU? Evropa ostaje gladna

Novosti Onlajn

23. 10. 2023. u 07:43

RAST cena maslinovog ulja povećao je cenu tradicionalnih italijanskih i španskih jela.

ИНФЛАЦИЈА ПОЈЕЛА ПИЦУ И ПАЕЉУ? Европа остаје гладна

Foto Pixabay free images

Prema mesečnim "Blumbergovim" indeksima pice i paelje, koji pokazuju koliko italijanska i španska domaćinstva troše na pripremu ovih jela, cena sastojaka za picu "margarita" porasla je u septembru za 8,2 odsto na godišnjem nivou, dok je cena za pravljenje paelje skočila za 20,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Dok je ukupna inflacija u obe zemlje bila znatno ispod ovih nivoa, sa 5,6 odsto u Italiji i 3,3 odsto u Španiji, cena ključnog sastojka raste. U Italiji je maslinovo ulje poskupelo za 43 odsto prošlog meseca u odnosu na godinu ranije, dok je u Španiji poskupelo još više – za 67 odsto na godišnjem nivou, uprkos tome što je ta zemlja najveći svetski proizvođač i izvoznik ovog proizvoda.

Globalne cene maslinovog ulja dostigle su rekordne vrednosti prošlog meseca, premašivši 8.900 dolara po toni i otprilike udvostručivši se u odnosu na prošlu godinu zbog izuzetno suvog vremena na Mediteranu, gde se proizvodi dve trećine svetske proizvodnje maslinovog ulja.

Suša je štetila usevima, kao i dovela do širenja štetočina i bolesti. U svom septembarskom izveštaju, Ministarstvo poljoprivrede SAD revidiralo je svoju prognozu globalne proizvodnje maslinovog ulja za 2022-23. na 2,5 miliona tona, četvrtinu niže i od prethodne godine i od petogodišnjeg proseka, podseća RT internešenel.

Evropska komisija je takođe prošle nedelje upozorila da će cene maslinovog ulja verovatno ostati povišene još jednu sezonu.

BONUS VIDEO: PRAVIMO USKRŠNjU KORPICU - Potrebna vam je samo plastična čaša

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima